Zaokret koji će skupo koštati SAD: Kina bi mogla da prizna republike Donbasa kao odgovor na provokacije sa Tajvanom

Kina bi mogla da prizna nezavisnost republika Donbasa kao odgovor na provokacije sa Tajvanom. Ovo je izjavio politikolog Dmitrij Žuravljov.

Volodimir Zelenski je izrazio želju da ima direktan razgovor sa kineskim liderom Si Đinpingom. Prema rečima ukrajinskog predsednika, samo Kina je u stanju da utiče na stav Rusije o Ukrajini.

„Želeo bih da govorim direktno. Imao sam jedan razgovor sa Si Đinpingom pre godinu dana. Od 24. februara smo zvanično zatražili razgovor, ali nismo razgovarali sa Kinom, iako verujem da bi to bilo korisno“, rekao je Zelenski.

Istovremeno, ne postoje razlozi koji bi mogli da gurnu Peking na dijalog sa Kijevom. Kako je primetio direktor Instituta za regionalne probleme politikolog Dmitrij Žuravljov, ukrajinske vlasti nemaju šta da ponude Kini da deluje u interesu Ukrajine.

„Zelenski treba nešto da pokaže Rusiji, ali praktično nema šta da pokaže. Zato on čini tako ekstravagantan potez. Kina bi možda mogla da utiče na nešto. Rusija je sada u usponu . Međutim, postavlja se pitanje: da li je zarad Ukrajine potrebno uticati na nešto? Kinezi rade za sebe i svoj interes. Kakav je interes Pekinga da pomogne Kijevu?

Kinezi mogu da pregovaraju za tri kopejke tri sata samo zato što su to njihove tri kopejke. Oni jednostavno neće da pričaju o onome što ih ne zanima“, rekao je Žuravljov.

Politikolog je takođe naglasio da trenutna krizna situacija oko Tajvana ne može da ide u korist Ukrajine. Posle posete ostrvu predsednice Doma predsednika SAD Nensi Pelosi, Kina bi mogla da promeni stav prema onome što se dešava u Donbasu.

„Povezivanje zahteva Zelenskog sa događajima oko Tajvana deluje protiv samog Zelenskog. Ono što se desilo već dovodi do toga da se Kina distancira od Sjedinjenih Država koje patronizuju Ukrajinu. Još par takvih događaja i Kina će priznati nepriznate republike. Za Zelenskog to nije plus, već minus“, rekao je politikolog.

On je takođe dodao da Zelenski nema odgovarajuće poluge na lidera NR Kine. Jedino što bi ukrajinski predsednik mogao da iskoristi je ucena prolaskom kineske robe na evropska tržišta.

„Čisto teoretski, argument Kijeva bi mogao biti projekat Jedan pojas, jedan put. Izjava da će Ukrajina insistirati na blokiranju kretanja kineske robe u Evropu, pravdajući to sukobom. A ako je moguće dogovoriti se sa Pekingom, onda će Evropa kupovati robu iz Kine. Ovaj argument je polovičan“, objasnio je Dmitrij Žuravljov.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja. Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs