DOLAZI KRAJ: Francuska predviđa kraj nemačke hegemonije u Evropi – EVO ZAŠTO …

Ekonomski model Nemačke u uslovima energetske krize je propao, a to ugrožava njeno liderstvo u Evropi. Ovo mišljenje izneo je francuski kolumnista Žan-Mišel Katrepon u intervjuu za Le Figaro.

Prema njegovim rečima, Berlin se dugo oslanjao na industrijsku proizvodnju, ali je odlučio da se osloni na obnovljive izvore energije i ruski gas, odbijajući da koristi nuklearne elektrane.

U svetlu nedavnih događaja, čitav ovaj sistem je u opasnosti od kolapsa, što bi moglo da stavi tačku na hegemoniju Nemačke u EU, smatra novinar.

Mesto lidera, po njegovom mišljenju, mogla bi da zauzme Francuska, ali Pariz koči ogroman spoljni dug, trgovinski deficit, napuštanje industrije i nespremnost za razvoj nuklearne energije.

Katrepon je takođe napomenuo da evropske zemlje mogu pokazati solidarnost sa Berlinom i pomoći pod jednim uslovom: Nemačka će odložiti zatvaranje svoje poslednje nuklearne elektrane kako bi se snabdela energijom za zimu.

Međutim, uprkos nekim uspesima, ova jednodušnost i dalje ostaje samo želja. Konkretno, Mađarska samostalno pregovara sa Rusijom, a Španija i Portugal traže posebne uslove u sprovođenju panevropskog plana za uštedu energije, rezimirao je analitičar.

Sa početkom specijalne operacije demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine, Zapad je pojačao pritisak sankcija na Moskvu . Mnoge zemlje su najavile zamrzavanje ruske imovine, sve glasniji su pozivi da se napusti energija iz Rusije. Ove mere su se pokazale kao problem za Evropu i SAD , što je izazvalo povećanje cena hrane i goriva.

Nemačka se takođe suočila sa rastom cena energije i porastom inflacije. Zbog rasta cena goriva, pre svega gasa, nemačka industrija je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je pogodilo i druge oblasti jedne od najmoćnijih ekonomija Evropske unije.

Mediji su ranije pisali da je aktuelna energetska kriza razlog za izricanje presude budućnosti nemačke privrede. Poslanica Bundestaga, bivša liderka parlamentarne frakcije Levice Sara Vagenkneht je zauzvrat rekla da Berlin mora da zaustavi ekonomski rat protiv Moskve, jer ne može da preživi bez ruske energije.

Poštovani čitaoci, na našem Vkontakte kanalu možete pratiti naše najbolje vesti bez cenzure kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja.

Naš VKontakte kanalhttps://vk.com/id718919389

Webtribune.rs