Naslovnica U FOKUSU Više od 100.000 Jermena izbeglo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju

Više od 100.000 Jermena izbeglo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju

Više od 100.000 izbeglica stiglo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, izjavio je šef Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi.

„Mnogi su gladni, iscrpljeni i hitno im je potrebna pomoć“, naveo je Grandi na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

UNHCR i drugi humanitarni partneri pojačavaju podršku jermenskim vlastima, rekao je Grandi i dodao da je međunarodna pomoć hitno potrebna.

Zvaničnik agencije UN za izbeglice izjavio je ranije da bi ukupan broj izbeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procenama celokupne populacije Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je saopštio da će poštovati prava etničkih Jermena koji odluče da ostanu, ali da je zauvek uništio koncept otcepljene države.

Vlasti Nagorno-Karabaha su saopštile da sve institucije te samoproglašene države prestaju da postoje od 1. januara 2024. godine.

Prethodno je Azerbejdžan proglasio primirje posle pokretanja „antiterorističke operacije“ a nakon što je primorao jermenske separatističke snage da prihvate potpuno uspostavljanje azerbejdžanske kontrole u Nagorno-Karabahu, navodi Rojters.

[adsenseyu1]

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je proglasio otcepljenje ranih 1990-tih godina tokom rata koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Vlasti Azerbejdžana su obećale da će zaštititi prava Jermena, ali i poručile da su oni slobodni da odu iz Nagorno-Karabaha ukoliko to žele. SAD i drugi pozvali su Baku da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Karabah, usled zabrinutosti zbog mogućih kršenja ljudskih prava.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social