Više od 100.000 Jermena izbeglo iz Nagorno-Karabaha u Jermeniju

Više od 100.000 izbeglica stiglo je u Jermeniju iz Nagorno-Karabaha, izjavio je šef Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR) Filipo Grandi.

„Mnogi su gladni, iscrpljeni i hitno im je potrebna pomoć“, naveo je Grandi na društvenim mrežama, preneo je Rojters.

UNHCR i drugi humanitarni partneri pojačavaju podršku jermenskim vlastima, rekao je Grandi i dodao da je međunarodna pomoć hitno potrebna.

Zvaničnik agencije UN za izbeglice izjavio je ranije da bi ukupan broj izbeglih mogao dostići 120.000, što odgovara procenama celokupne populacije Nagorno-Karabaha.

Azerbejdžan je saopštio da će poštovati prava etničkih Jermena koji odluče da ostanu, ali da je zauvek uništio koncept otcepljene države.

Vlasti Nagorno-Karabaha su saopštile da sve institucije te samoproglašene države prestaju da postoje od 1. januara 2024. godine.

Prethodno je Azerbejdžan proglasio primirje posle pokretanja „antiterorističke operacije“ a nakon što je primorao jermenske separatističke snage da prihvate potpuno uspostavljanje azerbejdžanske kontrole u Nagorno-Karabahu, navodi Rojters.

Nagorno-Karabah je međunarodno priznat kao deo Azerbejdžana, ali je proglasio otcepljenje ranih 1990-tih godina tokom rata koji je izbio nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Vlasti Azerbejdžana su obećale da će zaštititi prava Jermena, ali i poručile da su oni slobodni da odu iz Nagorno-Karabaha ukoliko to žele. SAD i drugi pozvali su Baku da dozvoli međunarodnim posmatračima ulazak u Karabah, usled zabrinutosti zbog mogućih kršenja ljudskih prava.

Najvažnije naše objave potražite na našem kanalu na Telegramu


Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social