VELIKA NEVOLJA: Da li je Vučić potpisom u SAD poništio Rezoluciju 1244. – ŠTA JE USTVARI URADIO?

Pitanje da li je Vučić u Vašingtonu poništio važenje Rezolucije 1244 već se vodi u javnosti mada se o tome ne piše u medijima pod kontrolom.

Evo vam jednog tvita koji pokazuje kako se diskusija vodi na socijalnim mrežama.

„Jedna od rezolucija Saveta bezbednosti kaže da zemlja koja podrži Jerusalim kao glavni grad nema više pravo da se poziva ni na jednu od ostalih rezolucija SB.
Time je Srbiji onemogućeno da se poziva na rez. 1244.
Poslednja prepreka za priznanje je sklonjena.
To je cilj.“

Vojin Rakić: Vučić je poništio Rezoluciju 1244

Potpisivanjem sporazuma u Vašingtonu, spoljna politika Srbije, ako je i bilo do sada, u potpunosti se raspala, jer je u tom sporazumu potpisano sve što se kosi s našim stavovima, kaže profesor Vojin Rakić, šef UNESCO katedre za bioetiku za Evropu (Haifa).

Takvo ponašanje će, kako naglašava, imati ozbiljne posledice po Srbiju.

Pristanak na izmeštanje ambasade u Jerusalim, čime je Srbija prekršila rezoluciju 478 Saveta bezbednosti UN, daje Albancima za pravo da pitaju – zašto se onda uporno držite Rezolucije 1244, dodaje Rakić.

„…Jer se Srbija dogovorila sa EU oko nekih stvari. Naime, prebacivanje ambasade u Jerusalim je do sada uradila samo Amerika i Gvatemala. Amerika to sebi može da dozvoli, ali će Srbija imati posledice… Srbija se naime, poziva na rezoluciju UN 1244, čime se garantuje, kako navode vlasti, teritorijalni integritet Srbije. Samim tim što sada Srbija ne poštuje rezoluciju Un o Izraelu, njena pregovaračka pozicija slabi kada je Kosovo u pitanjju, jer će argument Albanaca biti – ako ne poštujete ovu rezoluciju, zašto insistirate na 1244“, naglasio je Rakić.

Te ako govorimo o Kosovu, kaže Rakić, vašingtonski sporazum je veliki poraz Aleksandra Vučića u pravcu priznanja Kosova kao nezavisne države.

Advokat Vladimir Gajić:

„Prilično je neozbiljno da Srbija pristankom da premesti ambasadu u Jerusalim otvoreno krši rezoluciju Saveta bezbednosti UN dok istovremeno traži da svi poštuju Rezoluciju 1244, koja je naš najjači pravni adut u sporu o Kosovu“, rekao je Gajić.

Webtribune.rs,N1