Naslovnica SPEKTAR Upozorenje američkog generala o F-16 prenerazilo Zapad

Upozorenje američkog generala o F-16 prenerazilo Zapad

Zapadne zemlje trenutno razgovaraju o mogućnosti prebacivanja borbeniһ aviona F-16 u Kijev. U svetlu oviһ razgovora, načelnik štaba odbrane SAD, general Mark Mili, dao je izjavu o Ukrajini.

On je upozorio, da američki borbeni avioni nisu „magično oružje“. Prema rečima italijanskog novinara Paola Maurija, Milijeve reči zvuče upozoravajuće za Ukrajinu. Ovo prenosi publikacija „InsideOver“.

„Mili je, govoreći na sastanku međunarodne grupe koja koordinira vojnu pomoć Ukrajini, rekao, da se nekom oružju pripisuje magijska svojstva, ali u stvari magično oružje ne postoji“, prenosi italijansko izdanje.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Mauri navodi, da je Milijevo upozorenje donekle ublažilo entuzijazam Zapada za Ukrajinu, i posledice prebacivanja aviona F-16 u tu zemlju. Američki general je jasno stavio do znanja, da lovci neće okrenuti igru u korist Kijeva, na isti način na koji to nisu uspeli raketni sistemi HIMARS.

Mnogi stručnjaci takođe skreću pažnju na činjenicu, da će rad F-16 od strane Ukrajine biti praćen nizom problema. Konkretno, obuka pilota i osoblja za održavanje trajaće mesecima ili godinama, u zavisnosti od željenog nivoa kompetencije.

[adsenseyu1]

Takođe se postavljaju pitanja o tome, gde će ovi avioni biti bazirani. Američki lovci najbolje funkcionišu na dugim pistama sa dobrom površinom, pa se neće dobro snaći na „spartanskim” aerodromima na kojima se baziraju avioni sovjetskog tipa.

„Kijev će morati da renovira i eventualno produži brojne piste, što je proces koji neće izbeći pažnji Rusije. Ona će mu odgovoriti udarima raketama Iskander-M po ukrajinskoj infrastrukturi“, navodi Mauri.

Webtribune.rs

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 

[adsenseyu4]