Naslovnica SPEKTAR Najnovija vest: KFOR napao Srbe na Kosovu – Odjekuju rafali, ima ranjenih...

Najnovija vest: KFOR napao Srbe na Kosovu – Odjekuju rafali, ima ranjenih – VIDEO

Srbi u Zvečanu koji su mirno sedeli ispred opštine, su napadnuti, a dve osobe su ranjene, prenose mediji. Kforovi vojnici su uglavnom od poljskih i američkih snaga.

Kako navode, lete šok bombe na sve strane i čuje pucnjava, a napad je izvršio KFOR.

Najmanje dvoje Srba je ranjen, od čega jedan mladić teže i to iz vatrenog oružja, nakon što su pripadnici Kfora upotrebili šok bombe, a pripadnici kosovske policije su zapucali iuz vatrenog oružja, prenosi Kosovo onlajn.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Oba povređena su hitno prebačena u KBC Kosovska Mitrovica. Do napada je došlo nakon što su pripadnici NATO misije krenuli na Srbe koji su mirno sedeli ispred opštine Zvečan.

KFOR je silom krenuo na narod, koristeći pendreke, šok bombe i suzavac. Zapaljen je i jedan privatan automobil.

Pripadnici KFOR-a pokušali su silom da uvuku predstavnike Srpske liste unutar svog kordona, a nakon toga su usledile šok bombe i bačeno je mnogo suzavca. Dim je prekrio ulice koje vode ka zgradi opštine.

[adsenseyu1]

Nekoliko saniteta parkirano je u centru i pružaju prvu pomoć ljudima koji su povređeni od suzavca.

Okupljeni Srbi i dalje su na ulici i ne povlače se.

Samo nekoliko minuta pre toga, Igor Simić, predstavnik Srpske liste pozvao je građane, kojih je više od hiljadu, okupljene ispred zgrade Opštine u Zvečanu, da mirno sednu na tlo, sa podignutim rukama.

Kfor je svojim vojnicima pokrio gotovo svaku ulicu i ćošak u Zvečanu i forimirao kordon između policije i okupljenih Srba.

Bivši gradonačelnik Zvečana Dragiša Milović pozivao je okupljene Srbe da budu mirni. „Ne sme nijedan kamen da poleti ka Kforu i policiji, nek oni rade svoj posao, a mi ćemo ostati mirni“, poručio je on.

[adsenseyu4]

Međutim, oko 16.30 časova došlo je do žestokog sukoba između pripadnika Kfora i Srba koji su sedeli ispred vozila ROSU specijalaca ne puštajući ih da izađu. Gradom odjekuju eksplozije, ima i povređenih.

Takođe, na ulazu u Severnu Mitrovicu raspoređene su snage Euleksa i Kfora.

Pripadnici Kfora raspoređeni su i u opštini Zubin Potok gde su blokirali ulicu koja vodi do same opštinske zgrade, pa se do nje može samo peške.

 

(B92,Novosti.rs,RT)

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte