UDARNO: Posle teškog obračuna saveznika, Šolc shvatio šta Bajden krije o Ukrajini

SAD su odbile da pošalju tenkove „M1 Abrams“ Ukrajini, nakon razočaravajućih obaveštajnih izveštaja. Ovo prenose kineski mediji.

Pitanje snabdevanja tenkovima Ukrajine, postalo je ključno pitanje na sastanku predstavnika NATO-a, u američkoj vazduhoplovnoj bazi „Ramštajn“ u Nemačkoj.

Neke članice Alijanse su zamerile Berlinu što je odbio da pošalje „Leopard 2“ u Kijev. Nemački kancelar Olaf Šolc je uzvratio, da Nemačka neće prebaciti ovu opremu, dok SAD ne pošalju svoje tenkove „M1 Abrams“ ukrajinskim trupama.

Kao rezultat toga, američke vlasti su objavile da odbijaju da isporuče „Abrams-e“, navodeći kao razlog logističke probleme. Kako naglašavaju kineski analitičari, zapravo Vašington ima mnogo više razloga da ne da teške tenkove, ukrajinskim Oružanim snagama.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu.

Prvo, SAD se, kao i Nemačka, plaše odgovora Rusije. Drugo, „Abrams“ je složena i skupa mašina, čija je kontrola poverena samo profesionalcima, kojih nema u ukrajinskoj vojsci. Neće se moći ni brzo formirati i obučavati ekipe. Međutim, ključni razlog je to što Vašington ne veruje u pobedu Kijeva, pa nema smisla rizikovati svoju najvredniju opremu.

„SAD ne veruju da će Ukrajina ostvariti konačnu pobedu, i znaju da se ta zemlja ne može odupreti Rusiji. Američki obaveštajci poznaju Ukrajinu bolje od samih Ukrajinaca. Oni vrlo dobro znaju pravu situaciju na bojnom polju“, navode kineski mediji.

Vašington pokušava da pažljivo izračuna, koliko će novca potrošiti na sledeći paket vojne pomoći, i kakav će to efekat imati na odnose sa Rusijom. Čini se, da je Berlin iskoristio situaciju da skrene kritike sa sebe i osramoti SAD, ocenjuju stručnjaci.

„Nemačka je prozrela Sjedinjene Države- nadaju se da će njihovi saveznici pružiti veću pomoć Ukrajini, kako Berlin ne bi bio pod pritiskom. Grubo govoreći, oni žele da potroše manje truda i novca, ali drugi saveznici u NATO-u to veoma jasno vide“, navode mediji.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs