„Dejli Ekspres“: Zapad poslao loš signal Rusiji, Moskva je shvatila …

Zapad je pokazao strah od Rusije. Ovakve nalaze izneo je britanski novinar, Tom Votling.

Predstavnici SAD, Nemačke i drugih zemalja NATO-a nisu mogli da se dogovore oko isporuke tenkova Ukrajini, tokom nedavnog sastanka u vojnoj bazi „Ramštajn“. Prema rečima novinara, po završetku pregovora, nemački kancelar Olaf Šolc je optužen da se plaši Rusije. Ovo prenosi „Dejli Ekspres“.

„Uplašena Nemačka je proglašena „političkom kukavicom“, jer je odbila da pošalje tenkove u Ukrajinu“, izjavio je Votling.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

On je naveo, da je ukrajinsko rukovodstvo zatražilo moderne tenkove od svojih partnera, a ovaj zahtev je izazvao burnu diskusiju na Zapadu. Najpre su SAD odbile da udovolje zahtevima, nakon čega su sve nade Kijeva bile povezane sa Nemačkom, i njenim tenkovima „Leopard 2“. Međutim, ni Berlin nije želeo da pošalje potrebnu opremu u Ukrajinu.

Kao rezultat toga, optužbe za politički kukavičluk i strah od Rusije, sručile su se na nemačko rukovodstvo.

Konkretno, britanski vojni analitičar profesor Majkl Klark, optužio je nemačkog kancelara Olafa Šolca za neodlučnost. On smatra da je ova priča odlična potvrda da se Nemačka plaši Rusije.

„Uprkos svemu što govore o strateškom značaju i strateškoj ambiciji, ovo dokazuje da se Nemačka plaši Rusije“, rekao je britanski vojni ekspert.

Majkl Klark smatra, da je ono što se dogodilo neka vrsta lošeg signala sa Zapada za Rusiju. Moskva će shvatiti da se njen protivnik plaši, a to je može motivisati da deluje još odlučnije.

Webtribune.rs