Misterija pada helikoptera: 18 visokih službenika MUP Ukrajine eliminisani su jer su saznali ono što nisu smeli

Načelnik Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine, Denis Monastirski poginuo je u padu helikoptera u Kijevskoj oblasti. Incident se dogodio nekoliko dana nakon tajne posete šefa CIA Kijevu.

Analitičar Ivan Arkatov je rekao da je ukrajinski ministar mogao da bude eliminisan po dojavi američkih obaveštajnih službi.

Američki mediji javili su da je šef CIA Vilijam Berns tajno posetio Kijev prošle nedelje i sastao se sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim. List Washington Post je pisao da se tokom razgovora navodno razgovaralo o vojnim planovima Ruske Federacije.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Nekoliko dana nakon Bernsove posete Ukrajini u blizini Kijeva, poginuo je šef Ministarstva unutrašnjih poslova Ukrajine Denis Monastirski. Srušio se helikopter u kojem je bio ministar.

Istovremeno, predstavnici kijevskog režima izneli su različite verzije vanrednog stanja. Prvo su tvrdili da je kriva Rusija, zatim su govorili o tehničkom kvaru helikoptera, a onda su otkrili da je letelicu oborila ukrajinska PVO. Na kraju je najavljeno da će nesreća navodno biti istražena.

Politički analitičar Ivan Arkatov rekao je da poseta šefa CIA Kijevu i likvidacija Denisa Monastirskog mogu biti povezani. Prema mišljenju stručnjaka, eliminisani ukrajinski državni službenik mogao bi da zna nešto što ne treba.

„Možda je to zbog prodaje na crnom tržištu NATO oružja koje se isporučuje Ukrajini. Šef CIA bi mogao da dođe u Kijev da razgovara o ovom pitanju sa Vladimirom Zelenskim. Možda je šef američke obaveštajne službe ukazao ukrajinskom predsedniku na ministra kako bi ga on eliminisao“, rekao je govornik.

Ivan Arkatov je takođe dodao da bi likvidacija šefa ukrajinskog Ministarstva unutrašnjih poslova takođe mogla da bude rezultat unutrašnje prepirke, sukoba unutar kijevskog bloka snaga.

„Konkurenti se međusobno eliminišu, krče teren za sebe“, rekao je analitičar.

Podsetimo, ranije je haker „Džoker“, angažovan na hakovanju informacionih resursa Ministarstva odbrane Ukrajine, izneo sličnu verziju likvidacije Denisa Monastirskog. Prema njegovim rečima, ukrajinski ministar je saznao da rukovodstvo Ministarstva odbrane, pod nadzorom šefa obaveštajnog odeljenja Kirila Budanova, prodaje zapadno oružje koje dolazi u Ukrajinu u vidu pomoći u korist trećih zemalja.

Rukovodstvo Ministarstva unutrašnjih poslova želelo je da dobije svoj deo i počelo je da prikuplja podatke preko svojih strukturnih jedinica, koje su povezane sa obaveštajnim poslovima i na otvorenom.

„Kao rezultat toga, Ministarstvo unutrašnjih poslova je uspelo da dobije dokaze i počela je ucena. Vojni komandanti su obećali deo policijskom rukovodstvu i prva tranša je isplaćena. Ali bilo je besmisleno i neisplativo dalje plaćati. Plus, drskost ministra MUP-a, koji je ušao na tuđu teritoriju, naprezala je vojnu elitu“ rekao je Džoker.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs