Naslovnica IZA OGLEDALA Udar na Rusiju i Kinu: Američki projekat „MUTANT“

Udar na Rusiju i Kinu: Američki projekat „MUTANT“

Ratno vazduhoplovstvo SAD razvija novi koncept vazdušne borbe, u okviru kojeg se predlaže korišćenje raketa vazduh-vazduh koje se rotiraju. Takva dizajnerska karakteristika treba da poveća efikasnost pogađanja cilja.

Prema rečima američkog vojnog stručnjaka, Džozefa Trevitika, „MUTANT“ rakete mogu se pojaviti u arsenalu Sjedinjenih Država. Ovo prenosi „The Drive“.

Pre nekoliko dana, na simpozijumu u Koloradu, predstavnici Laboratorije za istraživanje ratnog vazduhoplovstva SAD govorili su o projektu pod nazivom „MUTANT“, gde se oružje razvija korišćenjem tehnologije „zglobnog nosa“. Ovo poslednje će omogućiti, da prednji deo rakete odstupi od centralne ose, što će pozitivno uticati na njenu upravljivost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Kada se koristi tradicionalna raketa vazduh-vazduh, ako cilj počne da se udaljava od tačke presretanja izračunate njenim sistemom za navođenje, onda cela raketa mora da promeni kurs. Koncept „MUTANT“ sugeriše, da se korekcija kursa može postići fizičkim pomeranjem prednjeg dela rakete“, otkriva Trevitik.

Američki programeri su već izvršili zemaljska testiranja nekih komponenti novog oružja. Testiranje će se nastaviti do kraja 2024. godine. Trevitik je primetio, da američko vazduhoplovstvo smatra, da su ove studije odlučujuće za budućnost američke vojne avijacije. Zahvaljujući njima, američka vojska se nada da će postići tehnološku prednost nad Rusijom i Kinom.

[adsenseyu1]

Sjedinjene Države veruju, da ove rakete mogu biti korisne u borbi protiv neprijateljskog hipersoničnog oružja. Trenutno, američka vojska nema efikasna sredstva za presretanje ultrabrzih i manevarskih ciljeva, na šta se u velikoj meri klade Ruska Federacija i Kina.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs