Piloti F-35 su pobesneli nakon susreta sa ruskim Tu-160

NATO piloti zaista ne vole ruske bombardere, pišu vojni analitičari iz Kine.

Bombarderi Tu-160 su jedan od najpoznatijih aviona Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije. Ove letelice su u upotrebi dugi niz godina, ali još uvek nemaju premca u mnogim aspektima. Beli labud je mnogo puta pravio probleme NATO snagama, smatraju kineski stručnjaci a prenosi Sohu.

„Tu-160 ima dužinu od 53,95 metara, maksimalnu brzinu od 2,05 maha i domet leta od 16.000 km. Do sada su pokazali da niko ne može nadmašiti. Poređenja radi: Kineski bombarder H-6 može da preleti samo 8.000 kilometara, a ima i upola manje municije“, navode autori kineskog izdanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Posebnost Tu-160 je njegov elegantan i čak plemenit izgled. Dizajn krila promenljivog zamaha izgleda izuzetno impresivno, a njegova bela boja je takođe postala prepoznatljiva karakteristika aviona.

Autori Sohua su primetili da Beli labud oduševljava vojne stručnjake širom sveta, samo u SAD i zemljama NATO-a odnos prema njemu je prilično negativan – i za to postoje dobri razlozi.
„NATO ne voli ovu letelicu i ne smatra je elegantnom“, naveli su analiticari Sohua.

Reputacija Tu-160 na Zapadu je prilično specifična. Činjenica je da je ruski bombarder više puta obeščastio zapadnu vojsku, koja je pokušala da ga presretne svojim novijim avionima.

Najrezonantniji slučaj dogodio se pre par godina, kada su piloti najnovijeg američkog lovca pete generacije F-35 pokušali da sustignu ruski borbeni avion.

„Ruski strateški bombarder Tu-160 sudario se sa dva borbena aviona F-35 dok je patrolirao. Prilikom pokušaja da sustignu letelicu Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije, piloti zapadnih aviona nisu mogli da ga stignu te ih je protivnik lako napustio“, rekli su kineski novinari.

Zapadna vojska je bila duboko ogorčena onim što se dogodilo. Štaviše, prema rečima Sohua, ostali su besni nakon susreta sa ruskim avionom. Mučilo ih je pitanje, na koje još niko nije dao odgovor: Kako se Tu-160 usuđuje da ponizi F-35, koji važi za tehnološki najnapredniji i najskuplji vojni avion na svetu?

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs