The New York Times: SAD i EU su u šoku – Nisu očekivali takve posledice po svoje ekonomije od sankcija Rusiji

SAD i njihovi evropski partneri nisu očekivali ekonomski pritisak koji doživljavaju nakon uvođenja antiruskih sankcija, navodi Njujork tajms u materijalu „Savez predvođen SAD suočava se sa razočarenjem i bolom zbog sankcija Rusiji“.

Konkretno, u Sjedinjenim Državama i Evropi , nakon odbijanja ili najavljenog smanjenja uvoza ruske nafte, cene energenata su naglo porasle. Istovremeno, primećuje list, zvanična Moskva , pod pritiskom sankcija, samo povećava prihode od prodaje nafte i gasa.

Činjenica je, piše list, pozivajući se na Endrua Vajsa, potpredsednika Karnegijeve zadužbine za istraživanje, da su ekonomije zapadnih zemalja ranjivije nego što su njihove vlade pretpostavljale.

NIT takođe predviđa da će GOP na jesenjim izborima za Kongres u sredini mandata imati „korist“ od povećanja troškova života.

Prethodno je predsednik Američkog instituta za ekonomska istraživanja Vilijam Rudžer rekao da se pokazalo da su sankcije koje su SAD uvele Rusiji „pucanj u svoje u noge“.

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu vojnu operaciju demilitarizacije Ukrajine. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Kao odgovor, zapadne zemlje su uvele niz novih antiruskih sankcija, mnoge strane kompanije su obustavile rad u Rusiji. Restriktivne mere su takođe pogodile Belorusiju , koju je Zapad optužio da podržava rusku vojnu specijalnu operaciju u Ukrajini.

Poremećaj lanaca snabdevanja doveo je do ekonomskih problema u Americi i Evropi, koje su suočene sa neviđenim povećanjem cena goriva i hrane.

U Sjedinjenim Državama, na primer, inflacija se u maju ubrzala na 8,6 odsto, najviše od decembra 1981, a cene benzina su 10. juna po prvi put u istoriji porasle iznad 5 dolara po galonu.

Vladimir Putin je rekao da je politika obuzdavanja i slabljenja Rusije dugoročna strategija za zapadne zemlje, a sankcije su zadale ozbiljan udarac celokupnoj globalnoj ekonomiji. Ruski lider je tokom govora na SPIEF -u istakao da cene nafte i gasa rastu zbog aktivnosti samih Sjedinjenih Država.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs