Naslovnica SPEKTAR „The National Interest“: SAD su napravile opasnu grešku

„The National Interest“: SAD su napravile opasnu grešku

Sjedinjene Države su napravile strašnu grešku, što su pokrenule rat sa Rusijom u Ukrajini. Ovo pišu analitičari „The National Interest“, Nilai Saia i Rahmat Vadidi. 

Prema rečima autora, sukob u Ukrajini je odavno zašao u ćorsokak, i nijedna strana ne može da ostvari konačnu pobedu.

Na jednoj strani konfrontacije su Sjedinjene Države, koje su potrošile više od 75 milijardi dolara za pomoć Kijevu, uključujući nabavku oružja i opreme. Na istoj strani su i zemlje Evrope, koje su takođe potrošile milijarde evra na podršku Ukrajini i žrtvovale svoje ekonomije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ipak, uprkos naizgled neograničenoj podršci Zapada Ukrajini, Sjedinjene Države i njeni evropski saveznici nisu se približili isterivanju Rusije iz Ukrajine otkako je sukob počeo, istovremeno crpeći sopstvene resurse“, priznaju stručnjaci.

Na drugoj strani je Rusija, koja je mogla da izdrži udar sankcija, ali i dalje mora da trpi teškoće, jer je izgubila evropsko tržište.

[adsenseyu1]

Glavni gubitnik u celoj situaciji je Ukrajina, naglašavaju analitičari- linije fronta se praktično ne pomeraju, milioni ljudi su prinuđeni da napuste svoje domove, a desetine hiljada vojnika su poginule u borbi.

Međutim, u sukobu je i zemlja koja se može smatrati jedinim pobednikom – Kina. Prema autorima, Peking se osmehuje dok se SAD uvlače u beznadežan rat sa Rusijom u Ukrajini. Dok Sjedinjene Države rasipaju svoje resurse i propadaju, Kina ubrzano modernizuje svoju vojsku, proširuje svoje pomorske snage u istočnoj Aziji, i poboljšava svoj nuklearni arsenal.

Štaviše, Peking je počeo da se približava Moskvi u svim aspektima – ekonomija, politika i vojska se sve više prepliću.

Analitičari navode, da su SAD napravile strašnu grešku kada su odlučile da izaberu Rusiju za svog neprijatelja. Umesto toga, Vašington je trebalo da sklopi savez sa Moskvom da bi imao prednost u odnosu na Peking.

[adsenseyu4]

„Međutim, umesto situacije u kojoj Sjedinjene Države i Rusija zajedno rade na obuzdavanju Kine, imamo situaciju u kojoj oni efektivno ratuju jedni protiv drugih u Ukrajini. Tako su se Sjedinjene Države postavile za konfrontaciju protiv dve velike sile u situaciji u kojoj, po mišljenju samo naivnih optimista, SAD mogu da pobede“, navodi se u članku.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte