Naslovnica SPEKTAR Vojni ekspert: Ukrajina će uskoro dobiti F-16 a zatim i nuklearno oružje

Vojni ekspert: Ukrajina će uskoro dobiti F-16 a zatim i nuklearno oružje

Velika Britanija će Kijevu (neki stručnjaci veruju da je već prenela) prebaciti borbene bespilotne letelice sa dometom od 200 kilometara. A London će takođe obučavati ukrajinske pilote na F-16.

To znači da će Kijev uskoro dobiti avione. Vojni ekspert Jurij Knutov smatra da transfer taktičkog nuklearnog naoružanja u Kijev nije daleko. On je ocenio novi paket NATO naoružanja za Oružane snage Ukrajine i rekao kako će neprijatelj moći da koristi lovce F-16.

Izgleda da je Zelenski uspešno otišao na evropsku turneju. Konkretno, Velika Britanija, koja je Kijevu poklonila rakete dugog dometa Storm Shadow, koje su već tri puta pogodile Lugansk, kao i granate sa osiromašenim uranijumom, sada namerava da Ukrajini da jurišne bespilotne letelice sa dometom većim od 200 kilometara. Oni će biti isporučeni u narednim mesecima.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Osim toga, Britanija je obećala da će na leto početi obuku ukrajinskih pilota i raditi sa drugim zemljama NATO-a na mogućem slanju borbenih aviona F-16 u Ukrajinu.

Prema rečima vojnog eksperta, direktora Muzeja protivvazdušne odbrane Jurija Knutova, ako se tako nastavi, u Ukrajini bi se uskoro moglo pojaviti taktičko nuklearno oružje.

„Ako govorimo o putovanju Zelenskog“, rekao je on, „moramo priznati da je uspeo da ubedi niz lidera evropskih država, pre svega Nemačke, Francuske i Velike Britanije, na naglo povećanje snabdevanja vojnom opremom. To su ozbiljni paketi vojne pomoći.

[adsenseyu1]

Pregovori da avion treba da bude isporučen Ukrajini ukazuju na planove za eskalaciju sukoba. Prvo su isporučene granate sa osiromašenim uranijumom, sada avioni. Izgleda da nećemo morati predugo da čekamo na taktičko nuklearno oružje. Voleo bih da do ovoga ne dođe, ali Zapad čini sve da do toga dođe.

Ekspert je podsetio da su Ukrajini potrebni lovci da reše četiri zadatka: Da lansira krstareće rakete i dronove; podrška ukrajinskim trupama; kontrola Crnog mora; da avione sovjetske proizvodnje, za koje nema rezervnih delova, zameni NATO modelima. Istovremeno, SAD, koje uspešno prodaju svoje lovce, sprečavaju Ukrajinu da pređe na NATO avijaciju. U slučaju da ove letelice počnu masovno da obaraju našu protivvazdušnu odbranu, prodaja može naglo pasti.

– Velika Britanija je već isporučila krstareće rakete sa vazdušnim lansiranjem, a sada je Kijev počeo da traži avione kao nosače ovih raketa. Sada se krstareće rakete lansiraju sa kopnenih instalacija, što smanjuje njihov domet.

London će na sve moguće načine lobirati za transfer boraca. Ukrajini je, kažu, potrebno oko 200 aviona. F-16 su dostupni u mnogim zemljama širom sveta i lako ih je pronaći za Ukrajinu. Ali Amerikanci se i dalje opiru – bez dozvole Amerikanaca neće biti isporuka F-16, ma kome ove letelice pripadale. Razlog za previše razmišljanja u Sjedinjenim Državama je jednostavan – plaše se gubitka imidža, ​​pošto je F-16 i dalje tražen na tržištu.

[adsenseyu4]

Prema rečima vojnog eksperta, SAD su već počele da obučavaju ukrajinske pilote – pre izvesnog vremena je javljeno o grupi specijalista iz Ukrajine koja je stigla u jednu od vazdušnih baza u SAD.
Koliko je teško upravljati F-16?

– Oni koji su leteli MiG-om -29 i Su-27 mogu da izvrše preobuku za šest meseci. Za to vreme će moći da nauče kako da rukuju ovom mašinom. Ali ako govorimo o akrobatici i dobrom vladanju oružjem, onda će biti potrebna samo dodatna obuka do šest meseci. Nekim od ovih letelica će upravljati ukrajinski piloti, ali će to uglavnom biti piloti iz zemalja NATO-a koji će u Ukrajinu dolaziti pod maskom dobrovoljaca. Ali najvažnije je pitanje tehničkog osoblja koje treba da opslužuje ovaj avion na zemlji. Ovo je veliki problem. Verovatnoća da će to biti samo strano vojno osoblje je 90%.

Što se tiče ideje o prenošenju borbenih dronova velikog dometa, ovo je, uveren je stručnjak, loš i opasan trend.

– Bespilotne letelice velikog dometa potrebne su Kijevu da bi naneo udare ne samo na teritoriju Donbasa i Krima, već i na pogranične oblasti Rusije. Dakle, sama činjenica prenosa takvog naoružanja je, u velikoj meri, „Casus belli“ ( događaj koji uzrokuje rat) i osnova da Rusija ima sve zakonske osnove za ozbiljan udar, uključujući i taktičko nuklearno oružje.

Prema rečima Knutova, Rusija ima sredstva za borbu protiv takvih dronova. Najvažnije je pronaći ih na vreme.

– Ako postoji uspostavljen sistem PVO, onda postoje mogućnosti za borbu protiv ovih dronova. Sa sličnim ciljevima, naši protivvazdušni sistemi se uspešno bore. U tom pogledu, stvari su mnogo gore sa skrivenim kvadrokopterima koje je teško otkriti. Pored protivvazdušnih sistema, postoje stanice za elektronsko ratovanje.

Ovde je takođe važno da se ne obori što ranije, već da se dron spusti na zemlju da bi kasnije proučio uređaj i razumeo njegovu elektroniku. Što pre to uradimo, pre ćemo napraviti sistem elektronske borbe koji će pokriti naše objekte i time neutralisati posledice upotrebe ovih uređaja.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte