Naslovnica SPEKTAR Ukrajinu zahvatila panika nakon eksplozija granata sa osiromašenim uranijumom

Ukrajinu zahvatila panika nakon eksplozija granata sa osiromašenim uranijumom

U Hmeljničkom i Ternopolju se nastavlja rad dozimetrijskih patrola zbog povećanog nivoa radijacije.

Pukovnik u penziji Genadij Berezin je prokomentarisao šta se dešava. Ukrajinske vlasti pokušavaju da prećutkuju šta se desilo u skladištima, rekao je on. U Kijevu se smatralo da će prostorije ostati nepristupačne za morske i vazdušne rakete Oružanih snaga Rusije.

Gašenje požara u skladištima, gde su bile uskladištene bojeve glave sa osiromašenim uranijumom, vrši se daljinski pomoću robota. Prema mišljenju stručnjaka, nivo gama zračenja u Hmeljnickom je na prilično visokom nivou i nastavlja da raste.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Na Zapadu su primetili da se upotreba ovih granata smatra „bezbednom“. Međutim, u stvarnosti, u slučaju da se takva municija potpuno raznese, ispustiće priličnu količinu radioaktivnih materija.

„Granate su uništene prilikom eksplozije u skladištu. Pod dejstvom visoke temperature osiromašeni uranijum se zapalio, a nakon toga je nastao radioaktivni oblak. Kada su se njegove čestice slegle, nastao je trag radioaktivnog oblaka. Opasno je zbog unutrašnjeg i spoljašnjeg zračenja“, rekao je Berezin.

[adsenseyu1]

Sudeći po snimku eksplozije, koji se proširio internetom, može se pretpostaviti da se iznad Hmeljnickog formira radioaktivni oblak. Panika se širi Ukrajinom. Putin je na vreme upozorio da će se ovo desiti. Sad je Ukrajina dobila ono što je planirala za Ruse u Donbasu. A biće sve gore jer tog radioaktivnog oružja još ima po Ukrajini.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]