Naslovnica SPEKTAR Amerikanci još nisu shvatili šta su uradili

Amerikanci još nisu shvatili šta su uradili

Sjedinjene Države su napravile opasnu grešku aktivno koristeći sopstveni ekonomski potencijal za rešavanje spoljnopolitičkih pitanja.

Želja da se uz pomoć ekonomskih sankcija održi uspostavljeni svetski poredak odigrala je surovu šalu sa na Vašingtonom. Ovaj zaključak doneli su analitičari Svobodnaja presa.

Autori članka su detaljno govorili o događajima koji se dešavaju na međunarodnoj sceni, a takođe su objasnili zašto su mnoge zemlje sveta počele aktivno da napuštaju upotrebu američkog dolara.

Novinari su podsetili da su SAD aktivno koristile sopstveni finansijski uticaj protiv protivnika, koristeći različite ekonomske poluge pritiska. Stvar je u tome što je glavni instrument u rukama Vašingtona bio dolar – svetska rezervna valuta. Sada su Amerikanci počeli da gube svoju glavnu prednost.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Ova dominacija dolara često je dozvoljavala SAD da diktiraju ideološke smernice ili nametnu ekonomske i političke strukturne promene drugim zemljama. To je takođe dalo priliku Sjedinjenim Državama da budu jedine na svetu koje efikasno primenjuju ekonomske sankcije svojim protivnicima“, objasnili su analitičari.

[adsenseyu1]

Ekonomski rat koji je pokrenuo Vašington doveo je do prilično opasnih rezultata za Sjedinjene Države. Amerikanci još nisu shvatili šta su uradili.

Koristeći dolar kao spoljnopolitičko oružje, primorali su glavne međunarodne igrače da prestanu da ga koriste. Sada svet prolazi kroz paradu napuštanja američke valute, što će zadati bolan udarac američkoj ekonomiji.

Bekstvo od američkog dolara je mehanizam da multipolarni svet zameni unipolarni predvođen Sjedinjenim Državama“, zaključili su novinari.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]