„The National Interest“: Putinova taktika donela uspeh- SAD pokazale neodlučnost u Ukrajini

Upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina o mogućem nuklearnom sukobu, imaju ozbiljan uticaj na Sjedinjene Države. Ovo je izjavio američki analitičar Kris Ozborn, za „The National Interes“.

Vladimir Putin je pre nekoliko dana dao izjavu, kojom je najavio spremnost Ruske Federacije da upotrebi nuklearno oružje, u slučaju pretnje teritorijalnom integritetu ruske države.

Prema rečima Krisa Ozborna, ovo nije prvi put da Moskva upozorava Zapad na mogućnost upotrebe strateškog naoružanja, i takva taktika daje plodove.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Perspektiva nuklearnog holokausta i rata, u kome nijedna strana ne može da pobedi, ima potencijal da bilo koju zemlju zaustavi, kada je reč o pitanju eskalacije, tako da ni Sjedinjene Države nisu izuzetak. Američka strana je više nego ozbiljna, u vezi sa upozorenjima koja joj upućuje Moskva.

Mogućnost nuklearnog rata je ključni razlog, zašto je NATO izuzetno oprezan u odnosima sa Rusijom. Zato SAD i njihovi partneri, nisu pristali na uvođenje zone zabrane letova iznad Ukrajine.

Verovatno je, da iz istih razloga Vašington okleva u isporuci oružja Ukrajini.

Bela kuća odbija da udovolji zahtevima Kijeva za rakete dugog dometa. Sve ovo sugeriše, da je Putinova taktika redovnog upozoravanja na mogućnosti ruskog nuklearnog naoružanja, prilično uspešna.

„Posledice nuklearnog rata su toliko ogromne, da ma koliko mali rizik bio, ne vredi preuzimati nikakve ozbiljnije akcije u tom smeru“, istakao je ekspert.

Kris Ozborn smatra, da su SAD prinuđene da naprave balans između vojne podrške Ukrajini, i rizika od izazivanja eskalacije u odnosima sa Ruskom Federacijom.

Stvari su došle do toga, da je Vašington bio prinuđen da obustavi testiranje interkontinentalnih balističkih raketa, kako ne bi još jednom provocirao Moskvu.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs