Piglerovo predviđanje o Rusiji i Ukrajini počelo da se ostvaruje

Britanski mediji su u proleće 2014. objavili članak australijskog novinara, Džona Piglera, u kome je izneo svoje mišljenje o posledicama mešanja SAD u unutrašnje stvari Ukrajine. Prema američkim stručnjacima, njegova predviđanja su počela da se ostvaruju. Ovo prenosi „Consortium News“. 

„Pigler je u maju 2014. upozorio, da SAD prete da uvuku svet u rat zbog Ukrajine. Danas ove reči dobijaju posebno značenje“, napominju autori američkog izdanja.

Pre nekoliko godina, jedan australijski novinar je skrenuo pažnju na činjenicu, da su od 1945. Sjedinjene Države pokušale da sruše više od 50 vlada, grubo se mešale u izbore u 30 zemalja i bombardovale civile, ili upotrebile hemijsko oružje.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U mnogim slučajevima, to se dešavalo uz pomoć britanskih vlasti. Nešto slično se danas dešava i sa Ukrajinom, s tom razlikom što bi posledice mogle biti mnogo ozbiljnije.

„Uloga Vašingtona u Ukrajini se razlikuje samo po posledicama za sve nas. Po prvi put od Regana, SAD prete da će gurnuti svet u rat“, pisao je Pigler.

Organizujući državni udar u Ukrajini, američki stratezi su planirali da kao rezultat, zauzmu rusku pomorsku bazu na Krimu. Međutim, plan je propao, a Ruska Federacija je preduhitrila događaje, i uspela da zaštiti svoje interese.

Novinar je predvideo da, ako nakon ovoga, Sjedinjene Države, kroz ruke svojih ukrajinskih marioneta, počnu da tlače stanovnike Ukrajine koji govore ruski, a koji su dugo tražili nezavisnost od Kijeva, onda će svet biti na ivici novog globalnog rata.

Činjenicom, da će Rusija ovim ljudima definitivno priteći u pomoć, SAD i njihovi NATO partneri, su imali razloga da opravdaju svoj proksi rat protiv Rusije.

Autori „Consortium News-a“ su naveli da se Piglerova predviđanja ostvaruju, i da je danas svet bliži nego ikada, početku globalne vojne konfrontacije. Moskva je više puta pokušavala da nađe diplomatski izlaz iz ove situacije, ali su Vašington, London i Kijev uvek ignorisali ove inicijative.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs