ŠTA JE PLAN? – Dok Vašington odugovlači sukob u Ukrajini, Evropa se deindustrijalizuje

EU se suočava sa deindustrijalizacijom kao rezultatom krize u Ukrajini koju su pokrenule SAD.

Dok Vašington odugovlači sukob u Ukrajini, Evropa se deindustrijalizuje zbog rasta cena energenata i visoke inflacije, piše kinesko izdanje Global Timesa.

„Povećanje carina dovešće do nestašice industrijskih sirovina u Evropi, uključujući metale. Nakon naglog skoka cena energenata i povećanja cene uvoza usled devalvacije evra, uslediće smanjenje profita, što će dovesti do problema u preduzećima i uticati na celokupnu prerađivačku industriju“, navodi se u saopštenju u članku.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema rečima autora, transfer proizvodnje u zemlje trećeg sveta u okviru globalizacije i kurs ka zelenoj energiji već su pokrenuli probleme u evropskoj ekonomiji. Međutim, trenutna energetska kriza predstavlja stvarnu „egzistencijalnu pretnju“ industriji. Kao rezultat toga, posledice eskalacije u Ukrajini će biti pojačane već postojećim poteškoćama.

Global Times je primetio da Evropska unija nije u stanju da pomogne sama sebi, jer nema uticaja u ukrajinskom pitanju. Istovremeno, SAD ne žure da intervenišu i pomognu saveznicima.
Zapadne zemlje suočene su sa rastom cena energenata i naletom inflacije zbog uvođenja sankcija Moskvi i politike napuštanja ruskog goriva.

Zbog poskupljenja goriva, pre svega gasa, industrija na Zapadu je u velikoj meri izgubila svoje konkurentske prednosti, što je uticalo i na druge sektore privrede. Takođe, Sjedinjene Države i evropske zemlje suočavaju se sa rekordnom inflacijom u poslednjih nekoliko decenija. Uprkos tome, Bela kuća i članice NATO- a nastavljaju da upumpavaju oružje u Kijev, podstičući sukob.

Webtribune.rs