U Nemačkoj održan masovni miting podrške pokretanju Severnog toka 2

Oko 3.500 ljudi prisustvovalo je u nedelju na mitingu u Lubminu, na severu Nemačke, kako bi se suprotstavili energetskoj politici savezne vlade, pozvali na ponovno otvaranje Severnog toka 2 i ukidanje antiruskih sankcija, prenosi regionalna publikacija nrd.de.

Prema pisanju medija, demonstracije su održane pod sloganom „Da naša domovina ima budućnost, otvori Severni tok 2“. Demonstranti su izrazili nadu da će, kada gasovod bude pušten u rad, cene energenata u Nemačkoj pasti.

Precizira se da će se prijemni terminal Severnog toka 2 nalaziti u Lubminu. Prema navodima lokalne policije, demonstracije su protekle mirno.

Prethodno je premijer Donje Saksonije Štefan Vajl najavio nemogućnost puštanja u rad ruskog gasovoda Severni tok 2.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Gasovod Severni tok 2 proteže se od ruske obale preko Baltičkog mora do Nemačke i sastoji se od dva niza ukupnog kapaciteta 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Njegova izgradnja je u potpunosti završena u septembru 2021. godine, u toku su radovi na puštanju u rad, koji su uključivali i tehničke mere i dobijanje regulatornih saglasnosti, pre svega od nemačkih vlasti. Međutim, nakon što je Rusija u februaru priznala suverenitet DNR i LNR , nemačka vlada je obustavila sertifikaciju gasovoda.

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je da je „projekat zapravo zamrznut“. Pored toga, američki trezor 23. februara uveo je sankcije operateru projekta Nord Stream 2 AG i njegovom izvršnom direktoru Matiasu Varnigu.

Webtribune.rs