Stavka broj 14 u ruskim planovima prema Zapadu, zabrinula američkog novinara

Američki novinar Pol Gobl bio je zabrinut odlukom, koja je doneta u Ministarstvu kulture Ruske Federacije. Amerikanac je pisao o svojim emocijama, u članku za „Window on Eurasia“. 

Ministarstvo kulture objavilo je listu od 17 tema koje će biti prioritetne, u pogledu državne podrške filmskoj produkciji u 2023. godini. U decembru 2022. godine počinje konkurs za filmske stvaraoce koji će konkurisati za finansiranje svojih projekata, a u iščekivanju toga Ministarstvo kulture Ruske Federacije, je predstavilo teme koje će imati veće šanse za pobedu.

Od 17 stavki na listi, mogu se izdvojiti važne oblasti, kao što su popularizacija ruske kulture i nauke, istorijski film, adaptacija dela ruske klasične književnosti, filmovi o istaknutim ličnostima istorije, kulture, nauke i sporta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Takođe, važno mesto zauzimaju pitanja detinjstva i adolescencije, samorealizacije osoba sa invaliditetom, popularizacije profesije lekara, kao i radnih i inženjerskih specijalnosti. Kompletna lista može se pronaći na sajtu Ministarstva kulture Ruske Federacije.

Američkog novinara Pol Gobla, zabrinula je jedna od prioritetnih oblasti koju je dodelilo rusko odeljenje. On je skrenuo pažnju na činjenicu da broj 14 na listi, uključuje takve pozicije, kao što su neokolonijalna politika zemalja anglosaksonskog sveta, degradacija Evrope i formiranje multipolarnog sveta.

Gobl je primetio, da ako u Rusiji sledeće godine planiraju da snimaju filmove o anglosaksonskoj perfidiji, to znači da Ruska Federacija neće odustati od svoje ideje, o stvaranju multipolarnog sveta.

Prema njegovim rečima, lista koju je objavilo Ministarstvo kulture Ruske Federacije je veoma važna, jer daje predstavu o tome kakva će biti politika najveće svetske zemlje u bliskoj budućnosti.

Webtribune.rs