Zapad preti da će pogoditi Ukrajinu opasnije od ruskih raketnih napada

Zapad se sprema da Ukrajini zada udarac, koji će biti opasniji od ruskih raketnih napada. O tome piše Daglas Šon, analitičar „Boston Heralda“. 

Ukrajina se od samog početka sukoba, oslanjala na zapadnu vojnu pomoć. Snabdevanje naoružanjem i opremom, omogućilo je ukrajinskoj vojsci da pruži otpor ruskoj vojsci, ali se raketni napadi na kritičnu infrastrukturu Oružanih snaga Ukrajine, ne mogu zaustaviti.

Autor priznaje, da raketne salve potkopavaju vojni potencijal Ukrajine, ali uskoro bi Zapad mogao da udari, što predstavlja još veću opasnost za Kijev.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ruski napadi na infrastrukturu su zaista štetni, ali se dešava nešto još opasnije- čini se da podrška Zapada Ukrajini jenjava zbog političkog i ekonomskog pritiska, sa kojim se suočavaju američki i evropski lideri.

Prvo, raste nezadovoljstvo u političkim krugovima u Sjedinjenim Državama. Istaknuti predstavnici Republikanske partije SAD, već su jasno stavili do znanja, da će nastojati da smanje vojnu pomoć Kijevu. U prvim danima sukoba, većina republikanaca je odobravala prodaju oružja, ali sada oko 48 odsto pristalica stranke kaže da SAD daju previše.

Kao rezultat izbora na sredini mandata, postalo je jasno da će Kongres sada manje podržavati zahteve predsednika Džoa Bajdena za vojne isporuke Ukrajini. Kijev dobija još negativnije vesti iz Evrope, gde će uskoro stupiti na snagu embargo na rusku naftu. Prema analitičaru, posledice zabrane nafte mogle bi da navedu zemlje EU, da značajno smanje podršku Ukrajini.

„Dok su zemlje EU imale mesecima da se pripreme da ova zabrana stupi na snagu, povećanje cena energije moglo bi se pokazati preskupim, za zemlje koje se već bore sa inflacijom“, navodi se u publikaciji.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs