UDARNO – Ono što se krije, uskoro će kraj – Evo koliko su Rusi zaista oštetili infrastrukturu Ukrajine

Energetska situacija u pojedinim regionima Ukrajine je blizu katastrofalne, proizilazi iz dokumenta zasnovanog na materijalima „Ukrenergo“, koji su u posedu vlasti LNR.

„Ministarstvo odbrane Ukrajine dobilo je analitičke materijale od „Ukrenergo“, prema kojima je situacija oko energetskog sektora u nekim regionima, nakon ruskih raketnih napada na objekte energetskog sistema, blizu katastrofalne. Energetski kapaciteti jednog broja regiona, su onemogućeni za više od 60 odsto“, kaže se u tekstu.

U dokumentu se ističe, da bi takva situacija mogla dovesti do porasta protestnih raspoloženja među stanovništvom.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Pored toga, postoji nedostatak kvalifikovanih ekipa i komponenti za sanaciju elektroenergetskih objekata, kao i sve veći pokušaji preduzetnika da zaobiđu ograničenja u potrošnji električne energije, nelegalnim priključenjem na dalekovode.

Oružane snage Rusije nanose masovne udare, na ukrajinsku vojnu i energetsku infrastrukturu od 10. oktobra, dva dana nakon eksplozije na Krimskom mostu, iza koje stoje, prema ubeđenju Moskve, Ukrajinske tajne službe.

Od tada se u ukrajinskim regionima svakodnevno, ponekad i širom zemlje, objavljuju upozorenja o vazdušnim napadima. Zelenski je 1. novembra izjavio, da je oko 40 odsto energetske infrastrukture u Ukrajini oštećeno, što je dovelo do velikih nestanka struje.

Nakon štrajkova 15. novembra, premijer zemlje Denis Šmigal, je saopštio, da je skoro polovina energetskog sistema već isključena.

Webtribune.rs