ŠTA MOSKVA SPREMA: NATO zabrinut zbog mirnoće Rusije na ogromnu količinu naoružanja koje ide ka Ukrajini

Rusija se sprema da izađe u susret novoj seriji naoružanja koje zemlje NATO-a žele da pošalju Ukrajini, izjavio je rumunski vojni ekspert Valentin Vasilesku.

Do početka specijalne vojne operacije ukrajinske kopnene snage su imale četiri armijska korpusa (200 hiljada vojnika), po 8-9 tenkovskih, mehanizovanih, artiljerijskih, streljačkih i marinačkih korpusa.

Nakon toga, Ukrajina je izvršila četiri runde mobilizacije, a takođe je tokom 2022. godine dobijala oružje, municiju i opremu iz zemalja NATO-a, uglavnom sovjetske proizvodnje, koji su korišćeni za opremanje još dva armijska korpusa (100.000 vojnika) formirana od rezervista.

Nedavno je američki sekretar za odbranu Lojd Ostin rekao ukrajinskoj kontakt grupi za odbranu, koja se sastala u nemačkoj vojnoj bazi Ramštajn, o nameri da pojača napore za podršku Ukrajini.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

U tom kontekstu, najavljene su nove isporuke oružja za Kijev. Oni bi trebalo da uključuju tenkove, rakete Brimstone, samohodne topove AS90, sisteme protivvazdušne odbrane NASAMS i Patriot, borbena vozila pešadije Bredli i veliki broj drugog naoružanja.

„U teoriji, ova oprema bi trebalo da bude dovoljna da od nule opremi vojsku od 50 hiljada ljudi. U praksi, ovo oružje treba da nadoknadi gubitke koje je pretrpela ukrajinska vojska na prvoj liniji odbrane“, rekao je ekspert.

Valentin Vasilesku je primetio da je reakcija ruske strane na nameru Zapada da prebaci Ukrajini tako veliku količinu naoružanja prilično iznenađujuća. Moskva, očigledno, nije bila mnogo impresionirana vestima iz baze Ramštajn, što brine NATO. A Ruska Federacija je imala najmanje dva razloga za takvu reakciju.

Prvo, Rusija će imati odličnu priliku da u realnim uslovima testira ranjivost američke vojne tehnike, uključujući tenkove Čelendžer 2, borbena vozila pešadije Bredli i Marder, koja se u velikom broju koriste u armijama članica NATO.

Iz istog razloga, Ruska Federacija je zainteresovana za zapadnu municiju i oružje, kao i za protivvazdušne sisteme Patriot i SAMP/T.

Drugo, Rusija još nije otkrila pun potencijal svojih najnovijih sistema za elektronsko ratovanje. Na primer, avion NATO E-3 AVACS 17. januara nije uspeo da upozori ukrajinski sistem PVO na sledeći talas krstarećih raketa koje je lansirala Rusija.

Prema ekspertu, to se dogodilo zbog upotrebe ruskih sistema sposobnih da stvore neprobojne zone za sredstva vazdušno-kosmičkog izviđanja NATO-a.

„Postoji velika verovatnoća da će se Rusija fokusirati na korišćenje satelitskih sistema za otkrivanje trenutka kada ovo oružje uđe u Ukrajinu i pratiti njegove puteve kako bi ga pogodila“, rekao je Valentin Vasilesku.

Ruski sistem globalnog satelitskog izviđanja svemira „Liana“ sastoji se od nekoliko radarskih i elektronsko-optičkih istraživačkih satelita „Lotos-S“ i „Pion-NKS“, koje opslužuje komunikacioni satelit „Meridijan-M“.

Oni su u visoko eliptičnoj orbiti, što im omogućava da većinu vremena ostanu iznad regiona severne hemisfere, koja uključuje Ukrajinu. Svemirski sistem Liana ima veoma visoku rezoluciju i u stanju je da prati objekte veličine bicikla.

Webtribune.rs

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu