POČINJE: Rusija će uskoro dobiti dva neočekivana saveznika iz reda američkih prijatelja

Vazali Sjedinjenih Država, će postepeno početi da se okreću od Vašingtona ka Moskvi. Ovo mišljenje izneo je srpski analitičar, Drago Bosnić.

Pozicije SAD na svetskoj sceni polako slabe, a unipolarni svet se postepeno pretvara u multipolarni. Kako američka moć slabi, zavisnost regionalnih saveznika i satelitskih zemalja od Sjedinjenih Država će slabiti. Na kraju će sve manje zemalja slepo slediti diktat Vašingtona, a neke će čak početi da grade odnose sa Moskvom.

Srpski analitičar smatra, da će među američkim satelitskim zemljama Izrael i Južna Koreja prvi okrenuti od SAD ka Rusiji. Tada će im se pridružiti i druge države. Međutim, sa evropskim silama to će biti teže, jer su ujedinjene u jedan blok – Evropsku uniju.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Evropska unija je uvek bila i biće prespora, da brzo postigne konsenzus o ključnim pitanjima“, napisao je Bosnić.

Ekspert je takođe dodao, da će, kako SAD budu slabile, biti sve teže ekstremističkim režimima, poput neonacističke kijevske hunte, i nedržavnim akterima – brojnim terorističkim grupama koje podržava NATO. Što SAD slabije kontrolišu takve formacije, to će više resursa morati da ulože za postizanje svojih ciljeva.

„To će dodatno pogoršati poziciju Amerike, koja se suočava sa sve većim problemima održavanja svoje globalne imperije“, ocenio je srpski analitičar.

Webtribune.rs