Naslovnica IZA OGLEDALA Saksejvaman – Drevni grad izgrađen nepoznatom tehnologijom

Saksejvaman – Drevni grad izgrađen nepoznatom tehnologijom

[adsenseyu3]

saksejvaman-peru

[adsenseyu2]

Saksejvaman je mesto za koje možda mnogi nisu čuli, ali je svakako jedno od najimpresivnijih drevnih megalitskih nalazišta na planeti. Veruje se da Saksejvaman čuva tajne koje su starije i od samih Inka.

Ovaj drevni megalitski kompleks je star najmanje hiljadu godina, što ga čini jednim od najstarijih kompleksa na planeti.

Graditelji ovog drevnog nalazišta su iza sebe ostavili precizno isečene blokove kamena, čiji način obrade predstavlja izazov čak i za današnje graditelje.

Prema studijama, stručnjaci veruju da je kultura Kilke izgradila starije delove nalazišta pre oko hiljadu godina. Što je još zanimljivije, Inke su verovale da je nalazište sagradila neka prethodna neimenovana civilizacija, koju je vodio moćni Bog sa nebesa.

[adsenseyu4]

Kao i na drugim nalazištima poput Puma Punku, Tihuanaka ili Stounhendža, u Saksejvamanu se takođe mogu naći kameni blokovi teški oko stotinu tona. Na sva ta mesta je kamenje transportovano sa neke prilično udaljene lokacije, a niko još uvek ne zna kako. Danas su za to potrebne ogromne mašine. Kako je onda drevni čovek uspeo to da uradi pre nekoliko hiljada godina?

Saksejvaman1

Kao i na nalazištu Puma Punku, može se zapaziti da su drevni graditelji Saksejvamana posedovali tehnologiju za prenošenje ogromnih blokova kamena, kao i za precizno sečenje tog istog kamena, što je prilično impresivno.

[adsenseyu1]

Drevni ljudi su posedovali neverovatne veštine kada su u pitanju dizajn, arhitektura i inženjerstvo. Ipak, ni danas ne postoji objašnjenje kako su oni uspevali da prenesu tolike blokove kamena. Da li je moguće da su posedovali napredniju tehnologiju nego mi danas?

Na nekom kamenju u Saksejvamanu se mogu videti tragovi koji izgledaju kao da je kamen istopljen. Dakle, neko je uzeo ogromne kamene blokove od 50-100 tona i oblikovao ih toliko savršeno da između dva bloka ne može da stane ni list papira.

Saksejvaman2

Interesantna činjenica je da je ovo nalazište prema legendi izgradila „ptica“ koja je sa sobom nosila nekakvu hemijsku supstancu sposobnu da istopi kamen. Saksejvaman u prevodu znači „sokolova glava“.

Da li je moguće da su drevni stanovnici Azije, Afrike, Amerike i Evrope znali za tehnologiju koja je danas izgubljena? Da li je moguće da su posedovali tehnologiju koja im je omogućavala da seku, oblikuju, transportuju i grade neka od najneverovatnijih arheoloških nalazišta na planeti?

Da li je moguće da su mesta poput platoa u Gizi, Puma Punkua, Teotihuakana, Maču Pikčua, Tivanakua i Saksejvamana u stvari dokaz postojanja drevne napredne tehnologije koja je bila dostupna drevnim ljudima pre nekoliko hiljada godina?

Webtribune.rs[adsenseyu5][adsenseyu5]