Naslovnica IZA OGLEDALA 10 misterioznih civilizacija koje nauka ne ume da objasni

10 misterioznih civilizacija koje nauka ne ume da objasni

vbfjdkhigjh873452378

[adsenseyu2]

Da li nekada pomislite da stvari koje su vas učili u školi nemaju smisla i da je istorija zapravo drugačija? Danas, sa razvojem interneta, dostupno nam je mnogo više znanja nego ikada u istoriji, ali uz sve te informacije treba razaznati koje su tačne, a koje nisu.

Da li su nas posetili drevni astronauti? Da li ljudska civilizacija postoji desetinama hiljada godina? Kako su izgrađene piramide? Ko je postavio monolite u Balbeku?

Ovo su samo neka od pitanja na koja nemamo odgovore ili bar mislimo da nemamo, pošto nam se nudi jedna zvanična priča koja uopšte ne mora da bude tačna.

Praistorija bukvalno znači „vreme pre nego što je bilo pisanih informacija“, dok drevna istorija označava period vremena u kom se istorija zapisivala. Naš koncept drevne istorije čvrsto određuje Biblija.

Međutim, istorije mnogih kultura nisu onakve kakve se misli da jesu, a na to upućuju mnogi neobjašnjivi spomenici, predmeti i razna arheološka otkrića. Pošto su mnogi drevni zapisi izgubljeni kada su uništene velike biblioteke, ostali su samo neki neobjašnjivi simboli civilizacija koje su davno postojale.

[adsenseyu1]

Drevni uređaji

Drevno znanje je bilo mnogo razvijenije nego što se usuđujemo da priznamo. Od baterija do planisfera, pronađeni su brojni uređaji, a najpoznatija su Nimrud sočiva i čuveni Antikitera mehanizam.

Nimrud sočiva, stara 3.000 godina, otkrivena su u mestu Nimrud u Iraku. Neki stručnjaci veruju da su sočiva bila deo drevnog teleskopa koji su koristili Vavilonci, što objašnjava njihovo poznavanje astronomije.

Čuveni Antikitera mehanizam (200. godina pre nove ere) napravljen je kako bi se računalo kretanje Sunca, Meseca i planeta i kako bi se predviđali nebeski događaji. Nažalost, možemo samo da spekulišemo o tome kako su ovi uređaji napravljeni, za šta su se koristili i zašto je znanje o njima nestalo.

antikythera

Carstvo Rama

Uprkos ratovima i invazijama, drevna istorija Indije je prilično očuvana. Otkrića iz Indije sugerišu da je indijska civilizacija stara nekoliko hiljada godina. U dolini Indus su otkriveni gradovi Harapa i Mohendžo Daro.

Ovi gradovi su toliko sofisticirani i tako dobro isplanirani da arheolozi veruju da su osmišljeni u celini pre nego što je njihova izgradnja počela. Kultura Harapa je prava enigma. Poreklo i dijalekat su potpuno nepoznati, a njihovo pismo je nemoguće dešifrovati.

[adsenseyu4]

Nije utvrđena razlika među društvenim klasama na nalazištu, a nisu pronađeni ni hramovi niti religijske građevine. Nijedna druga kultura, uključujući Egipat i Mesopotamiju, nije posedovala tako razvijen sistem planiranja.

vbjkh483fh

Longju pećine

Poreklo ove 24 pećine u Kini je još uvek nepoznato. One su otkrivene 1992., a ne postoje nikakvi istorijski zapisi niti dokazi o njihovom kreiranju.

Klesanje ovih pećina je izvedeno na neverovatan način u vidu doslednog šablona za koji se smatra da je simboličan. Šablon je sličan onom koji je pronađen na ćupovima koji potiču iz 500-800. godine pre nove ere. Pećine su otvorene za javnost i možete ih posetiti.

vcndsjkh9dhc

Nan Madol

Kraj ostrva Ponpej u Mikroneziji nalazi se drevni grad Nan Madol. On je sagrađen na koralnom grebenu od ogromnog bazaltnog kamenja (veličine i do 50 tona), a u njemu su isprepleteni brojni kanali i podzemni tuneli.

On spada u važne spomenike, poput Kineskog zida ili Velike piramide. Ne postoje nikakvi zapisi o izgradnji grada. Datiranje izotopom ugljenika je utvrdilo da je grad izgrađen oko 200. godine nove ere.

Poreklo bazaltnog kamenja od kojeg je grad napravljen je nepoznato, kao i metode korišćene za njihov transport. Kamenje je visoko i do 15 metara, a debelo oko 5 metara. Ljudske kosti pronađene u toj oblasti su znatno veće od kostiju današnjih Mikronežana.

nan mad drevni grad

Tuneli iz kamenog doba

Od Škotske do Turske postoje dokazi o raznim podzemnim tunelima ispod neolitskih naselja. Ovi tuneli su preživeli 12.000 godina i dokaz su pravog majstorstva graditelja.

Iako nisu povezani, stručnjaci smatraju da su ljudi koristili ove tunele kako bi bezbedno putovali. U nekim sistemima postoje čak i prostorije za zalihe i za odmor.

[adsenseyu6]

tuneli-kameno-doba

Puma Punku i Tivanaku

Puma Punku je jedna od četiri građevine iz drevnog preinkanskog grada Tivanaku u Južnoj Americi. Starost megalitskih ruševina je nepoznata, ali se smatra da su starije od piramida, te da imaju i do 15.000 godina.

[adsenseyu4]

Čak ni Inke nisu znale njihovo poreklo. Ogromno kamenje korišćeno za izgradnju nema tragove klesanja, a tako je fino isečeno da se lepo slaže jedno prko drugog. Preciznost kojom je kamenje isečeno ukazuje na to da su graditelji posedovali sofisticirano znanje o sečenju kamenja i geometriji.

Grad je takođe posedovao funkcionalni sistem za navodnjavanje, kanalizacione cevovode i hidraulične mehanizme. Pošto nema zapisa o stanovnicima ovog naselja i njihovim metodama, tehnologije i procesi koji su korišćeni će ostati misterija.

Metalni alat

Na nalazištu Puma Punku, ali i na nalazištima Korikanča, Olantajtambo, Jurok, Rumi i u drevnom Egiptu, za izgradnju većih građevina je korišćen raznovrstan metalni alat.

Arheolozi su ustanovili da su graditelji posedovali prenosne livnice i da su pravili metalni alat zagrevanjem metala na visokim temperaturama, iako se smatralo da drevne kulture nisu posedovale tako razvijeno znanje.

rupa-zvezda

Misterija Balbeka

Arheološko nalazište Balbek u Libanu poseduje jedne od najočuvanijih rimskih ruševina na svetu. Ovaj grad se nekada nazivao Heliopolis, a njegove ruševine su zaista neverovatne.

Njega misterioznim čini megalitsko kamenje pomoću kojeg je sagrađen. Svaki od monolita može da teži i do 1.200 tona.

Neki arheolozi veruju da je nalazište staro 9.000 godina. Arheolozi navode da mi ni dan-danas ne posedujemo tako moćnu tehnologiju da podignemo kamenje poput onoga koje se nalazi u Balbeku.

[adsenseyu6]

balbek

Plato u Gizi

Napisane su brojne knjige o misterijama drevnog Egipta. Danas znamo da je izgradnja Velike piramide bila toliko tačna da verovatno njena prvobitna namena nije bila čuvanje kraljevih ostataka.

Dalje, pošto je dokazano da je eroziju Sfinge izazvala kiša koja je bila česta pojava pre nego što je ta oblast postala pustinja, smatra se da je čitav plato star najmanje 7.000-9.000 godina.

Iznenadan uspon egipatske civilizacije u 3. milenijumu pre nove ere je naveo mnoge stručnjake na pomisao da su oni potomci starije, zaboravljene civilizacije.

[adsenseyu6]

Great-Pyramids-of-Giza-Aerial-View-Cairo-Egypt

Gobekli Tepe

Poreklom iz poslednjeg ledenog doba (pre oko 12.000 godina), nedavno otkriveni kompleks u jugoistočnoj Turskoj smatra se najvažnijim arheološkim otkrićem modernog doba.

Izgradnja ovog kompleksa ukazuje na visoku sofisticiranost i složenost koja ranije nije uočena u paleolitskim civilizacijama.

gobekli-tepe-turska

Smatra se da je hram sagrađen nekoliko hiljada godina pre Stounhendža, a sastoji se iz 20 okruglih građevina (4 su do sada iskopane) i detaljno isklesanih stubova veličine do 5,4 metara i težine do 15 tona.

Niko ne može sa sigurnošću da kaže ko je napravio ovaj kompleks, ali se nameće pitanje otkud drevnoj civilizaciji toliko znanje?

Webtribune.rs

[adsenseyu5][adsenseyu5]