SAD moraju da shvate da je gotovo – Svet konkurentskih velikih sila se vratio

SAD bi trebalo da se naviknu na formiranje multipolarnog sveta, u kome Vašington neće imati svoju nekadašnju hegemoniju, napisao je Stiven Volt, kolumnista američkog časopisa „Forin Polisi“.

On je savetovao Sjedinjene Države da shvate, da se vraćaju u svet konkurentskih velikih sila.

Autor ističe da su se, kada se Sovjetski Savez raspao početkom 1990-ih, SAD našle u neviđenom položaju svetskog hegemona. Međutim, sada se, po njegovom mišljenju, situacija drastično promenila.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Morate shvatiti da pozicija SAD u svetu nije onakva kakva je bila (…) Budući istoričari će raspravljati o tome, zašto je „unipolarni svet“ bio tako kratkotrajan (Rusija se oporavila, Kina je nastavila da brzo raste, a SAD su potrošile trilione dolara na glupe ratove i tako dalje). Ono što treba da shvatite, je da smo se vratili u svet konkurentskih velikih sila.“

Kolumnista je savetovao SAD da priznaju, da druge države imaju svoje interese i ciljeve, a da se interesi partnera Vašingtona ne poklapaju uvek sa njihovim.

On je kao primer naveo Indiju, koja je pouzdan partner država u Indo-pacifičkom regionu, ali istovremeno ostaje izrazito neutralna u pogledu sukoba u Ukrajini, i još uvek kupuje dosta nafte i gasa od Rusije.

„Moj savet je sada novi, naviknite se na to. U multipolarnom svetu u nastajanju, druge države će slediti svoje sopstvene interese, baš kao što mi sledimo svoje, i imaće više slobode delovanja nego što su imale kada je Vašington bio jedina velika sila“, napisao je Volt i naglasio, da ako SAD žele druge zemlje da ih podrže, njihovi interesi moraju biti cenjeni, a ne da se očekuje da se jednostavno povinuju.

U decembru 2022. kolumnista Aaron Miler, je u članku za „Forin Polisi“ izjavio, da su SAD izgubile Saudijsku Arabiju kao glavnog saveznika u borbi protiv Rusije. Prema njegovom mišljenju, u aktuelnom hladnom ratu, Rijad će se približiti Moskvi i Pekingu, kako to zahtevaju sopstveni interesi.

Webtribune.rs