HAZIN: Svetski dolarski sistem se raspada, ali SAD moraju da ćute jer je Rusija preveliki zalogaj

Zemlje poput Ukrajine pokušavaju da izazovu sukob između Rusije i Sjedinjenih Država, ali Ruska Federacija tera takve snage da „sede mirno“, kaže poznati ruski ekonomski i politički ekspert Mihail Hazin.

Zapad, predvođen Sjedinjenim Državama, neće se mešati u otvoreni sukob sa Rusijom, shvatajući da su ulozi preveliki.

Prema rečima Hazina, Vašington je zabrinut za svetski poredak nakon sloma hegemonije dolara u globalnom finansijskom sistemu.

Za svetsku ekonomiju Ukrajina, koja pokušava da uvuče SAD i njihove saveznike u direktnu konfrontaciju sa Ruskom Federacijom, praktično ništa ne znači, dok Rusija u ovoj zemlji rešava nekoliko problema odjednom.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

„Ako govorimo o tome da se svetski dolarski sistem raspada, a ključno je pitanje kako će proći njegove granice, onda organizovanje trećeg svetskog rata zbog nekog smeća, uglavnom ne štima… Šta je Ukrajina iz ugla svetske ekonomije?

Apsolutno je očigledno da je za Rusiju ovo demonstracija, prvo, sopstvene zone bezbednosti, a drugo, prava velike sile. Neću da govorim o provokacijama i pretnji napadom – govorim samo o politici sa stanovišta velikih sila“, rekao je Hazin.

Ekonomista je uporedio Rusiju i SAD sa dva tigra u svetu Kiplingove knjige o džungli. U ovom modelu, provokator u licu šakala može da maltretira samo pojedine životinje, shvatajući da mu bezbednost garantuje tigar. Sa drugim tigrovima šakal ne može smelo da govori, a Rusija, prema Hazinu, danas potvrđuje status velike sile.

Organizatori provokacija protiv Ruske Federacije verovali su u zapadne mitove o njenoj slabosti i skorom kolapsu.

Međutim, praksa je pokazala otpornost Rusije i njenu spremnost da brani nacionalne interese svim raspoloživim sredstvima. Zbog toga će, kako primećuje ekspert, provokatori poput Velike Britanije i Ukrajine morati da zaćute.

U Ukrajini, Rusija i Zapad rešavaju svoje probleme, smatra ekspert. Ako se Ruska Federacija bori za svoju bezbednost i globalni status, onda SAD i zemlje NATO-a žele da zakomplikuju poziciju i poziciju Moskve pred „novom Jaltom“. To znači da će kada Rusija završi rat u Ukrajini na red doći nova geopilitička podela sveta.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Webtribune.rs