Zašto rat još traje: Investicioni gigant „BlekRok“ postao skriveni vlasnik Ukrajine

Jedan od skrivenih motiva za tvrdoglavo insistiranje Zapada na produženju ukrajinskog konflikta mogao bi da bude – ekstraprofit najvećeg investicionog fonda na svetu

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski dogovorio se krajem prošle godine sa Larijem Finkom, izvršnim direktorom „BlekRoka“, da američki investicioni gigant preuzme kontrolu nad Ukrajinskim fondom za oporavak i „pomogne“ u posleratnoj rekonstrukciji zemlje.

Tim „BlekRoka“ će tako, u saradnji sa ukrajinskim rukovodstvom, koordinisati „napore“ svih potencijalnih investitora i kanalisaće tu „pomoć“ u sektore ukrajinske ekonomije za koje oni procene da su najvažniji i najpogođeniji.

Da bi situacija bila jasna važno je napomenuti da „BlekRok“, koji upravlja imovinom u vrednosti od 10 hiljada milijardi dolara (10 biliona dolara), nije humanitarna organizacija već najveći menadžer imovine na svetu i multinacionalna kompanija kojoj je zarada glavni (i jedini) cilj. Što praktično znači da će, „pomažući“ Ukrajini, zapravo – profitirati.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Štaviše, Erik van Nostrand, jedan od direktora u „BlekRoku“, u avgustu prošle godine postao je viši savetnik u američkom ministarstvu finansija, neposredno zadužen za oblikovanje ekonomske politike Bajdenove administracije prema Rusiji i Ukrajini.

Još jedan detalj privlači pažnju. Od početka ruske specijalne vojne operacije, ukrajinske obveznice denominirane u dolarima, koje su izdate u okviru restrukturiranja duga 2015. godine, prodavale su se za 25 odsto vrednosti, što praktično znači da bi, ako Ukrajina nastavi da otplaćuje dug, u čemu joj novim kreditima „pomažu“ SAD i finansijske institucije pod kontrolom Vašingtona, zapadne banke i hedž fondovi koje su vlasnici tog duga mogli bi da ostvare profit od neverovatnih 300 odsto!

Uz to, „BlekRok“ je najveći pojedinačni vlasnik akcija u vodećim kompanijama za proizvodnju oružja uključujući „Lokhid Martin“, „Boing“, „Rajeton“, „Nortrop Graman“, „Dženeral dinamiks“ koje ubiru ogroman profit od sukoba u Ukrajini.

Vrednost akcija većine ovih kompanija – koje Kijev snabdevaju oružjem i municijom – prošle godine je u proseku porasla 30-ak odsto, donoseći svojim vlasnicima milijarde dolara ekstraprofita.

Drugim rečima, investicioni gigant ne samo da će profitirati od rekonstrukcije Ukrajine „upravljanjem“ pomoći i usmeravanjem milijardi tamo gde su „najpotrebnije“, i to uz pomoć svog direktora koji je zaposlen na odgovarajućoj poziciji u američkom ministarstvu finansija, već zarađuje i tokom samog sukoba zahvaljujući milijardama dolara koje se, pod krinkom „zaštite demokratije“, slanjem vojne pomoći slivaju u američki vojno-industrijski kompleks.

Silna podrška koju SAD (i „BlekRok“) pružaju Ukrajini i insistiranje da „istraju“, na kraju izgleda da nema toliko veze sa zaštitom od „brutalne ruske invazije“ koliko sa milijardama koje se slivaju u džepove proizvođača oružja, investicionih fondova, političara – a treba se setiti i vlasnika propale kripto berze FTX Sema Bankmana-Frida koji je kroz „investicije“ u Ukrajinu oprao milijarde dolara za Demokratsku partiju.

Kako god da se konflikt na kraju završi, „BlekRok“ će profitirati. I to masno.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

(RT)