Putin ima saveznika u američkoj administraciji – Ko „pomaže“ u vezi sa Ukrajinom

Rusija ima saveznika u američkoj administraciji koji joj pomaže oko Ukrajine. Ekonomista Mark Tot i penzionisani pukovnik američke vojske Džonatan Svit, podelili su ove zaključke.

Pre izvesnog vremena bivša državna sekretarka Kondoliza Rajs, kao i bivši američki sekretar odbrane Robert Gejts, rekli su da vreme nije na strani Ukrajine. Veruju da će produžavanje krize igrati protiv Kijeva. Prema rečima Tota i Svita, američki predsednik Džo Bajden ne žuri da Ukrajini obezbedi svu neophodnu stratešku vojnu opremu, čime nesvesno pomaže Rusiji, prenosi The Hill.

„Putin ima saveznika u Bajdenskoj administraciji“, izrazili su svoje mišljenje autori američkog izdanja.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Analitičari lista The Hill su naveli da je ovaj saveznik nesvesno i sam predsednik Sjedinjenih Država. Njegov pristup ukrajinskoj krizi je zbunjujući. S jedne strane, jasno je stavio do znanja Kijevu da namerava da ide sa njima do kraja. S druge strane, to iskreno produžava sukob. U međuvremenu, Rusija ne gubi vreme.

Po mišljenju američkih stručnjaka, ruske trupe su se prilagodile vojnoj taktici i strategiji Kijeva. Naučili su i kako da postupaju sa zapadnim oružjem, koje su u Kijev prebacile zemlje NATO-a.

„Putin, za razliku od Bajdena, ne stoji mirno. Kremlj je najavio stvaranje vojske od 1,5 miliona, kao i povećanje izdataka za odbranu 2023. godine“, primećuju analitičari The Hill.

Webtribune.rs