SAD krenule na Rusiju frontalno pa se zaustavile jer je usledio šokantan manevar Moskve

Kineski mediji primećuju, da se odnosi između SAD i Rusije u poslednje vreme sve više pogoršavaju. Vašington nastavlja da povećava antiruske sankcije, i pokušava da izoluje Moskvu na međunarodnoj sceni. To se ne odnosi samo na ekonomiju, već i na diplomatiju.

Krajem septembra u sedištu međunarodne organizacije u Njujorku biće održana sednica Generalne skupštine UN. Sastanak će biti održan licem u lice, pa su predstavnici zemalja počeli da apliciraju za američke vize. Kako se ispostavilo, ruska delegacija na čelu sa ministrom spoljnih poslova Sergejem Lavrovom nije dobila vize.

„Da bi izbacila Rusiju iz svih međunarodnih organizacija, Vlada Sjedinjenih Država je odbila da izda vize ruskim delegatima. Kao rezultat, počela je žestoka diplomatska konfrontacija između Vašingtona i Moskve“, navode mediji.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Rusija je preduzela odlučnu akciju, i zatražila od generalnog sekretara UN da pokrene arbitražni postupak, i predložila da se sedište UN premesti iz Sjedinjenih Država.

Prema rečima senatora Vladimira Džabarova, neprihvatljivo je da se Rusiji, osnivaču organizacije i stalnom članu Saveta bezbednosti UN, ne dozvoli učešće na zasedanju Generalne skupštine UN.

Prema mišljenju kineskih analitičara, ovaj neprijatan predlog je promenio situaciju. Vašington je ipak izdao vizu Sergeju Lavrovu, i određenom broju lica u pratnji.

„Odmah po objavljivanju ovog predloga, SAD su napravile ustupak i izdale vize. Na kraju krajeva, pred licem javnog mnjenja, pristup SAD je bio krajnje nerazuman. Upornost Vašingtona izazvala bi gnev drugih zemalja“, rezimirao je Džabarov.

Webtribune.rs