Washington Post: Panika i očaj u Evropskoj Uniji zbog odgovora Rusije …

Evropa priprema peći na drva i ugalj, jer je konfrontacija sa Rusijom ostavila bez pristupa jeftinoj energiji, piše Washington Post.

Borba između Zapada i Rusije dovela je do naglog rasta cena energenata širom Evrope. Evropa se trenutno sprema za predstojeću zimu, pokušavajući da pronađe način da preživi hladnoću i izbori se sa naglim smanjenjem isporuka gasa iz Ruske Federacije. Kako navode novinari američkih medija, aktuelna kriza je teško pogodila obične Evropljane, koji su preopterećeni veličinom svojih računa za struju. Ovo prenosi The Washington Post.

„Plašim se. Posle plaćanja stanarine i računa za struju, ostalo mi je samo 366 dolara za hranu, lekove i prevoz. Moraću da kupujem manje hrane. Kako ću platiti kiriju zimi? – ogorčen je 60-godišnji stanovnik Minhena Jerg Mertens.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Autori američkog izdanja smatraju da je rusko smanjenje isporuka energenata Evropi bio odgovor na sankcije Zapada. Efekat delovanja Ruske Federacije bio je takav da su ga osetili čak i stanovnici najbogatijih zemalja sveta, poput Nemačke, Velike Britanije, Italije i Holandije.

Građani Holandije suočeni su sa povećanjem tarifa za struju od 210 odsto, kao i sa snažnom inflacijom u drugim oblastima.

U Britaniji su ljudi počeli da štede novac na držanju kućnih ljubimaca, a škole upozoravaju da više ne mogu da priušte nove udžbenike. U Poljskoj zvaničnici razmatraju uvođenje dimnih maski jer Poljaci planiraju da počnu da pale smeće zimi da bi se zagrejali. Berlinci brišu prašinu sa peći na ugalj i drva koje su nekada kupovane u slučaju rata sa Sovjetskim Savezom.

„Ogrevno drvo je novo zlato“, rekao je stanovnik nemačkog Bremena.

Smanjene isporuke ruskog prirodnog gasa, koji se koristi za napajanje električnih mreža i grejanje kuća u mnogim delovima Evrope, glavni su pokretač rasta cena u regionu. Situaciju otežavaju gašenja francuskih nuklearki, gde se radi na otklanjanju korozije. Kako se približava nepredvidiva zima, evropski potrošači su u očaju.

„Od Napulja do Nirnberga, potrošači otvaraju svoje račune za struju i šokirani su“, piše Wašington Post.

Webtribune.rs