„The National Interest“: Ako SAD naprave ovaj izuzetno opasan potez prema Rusiji – Desiće se strašne stvari

SAD mogu preduzeti izuzetno opasan korak prema Rusiji. Ovu informaciju podelio je američki stručnjak Mark Episkopos.

Američki senatori Lindzi Grem i Ričard Blumental, predstavili su pre nekoliko dana predlog zakona, kojim se predlaže da se Rusija prizna kao državni sponzor terorizma.

Prema Marku Episkoposu, inicijativa Grejem-Blumental je izuzetno opasan potez za SAD. Ovo prenosi The National Interest (NI).

„Nazvati Rusiju terorističkom državom bio bi opasan potez“, rekao je autor američke publikacije.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Predlog zakona Graham-Blumenthal ima za cilj da zaobiđe američki Stejt department, i jednostrano doda Rusiju na listu državnih sponzora terorizma, koja trenutno uključuje Iran, Severnu Koreju, Kubu i Siriju. Ekspert smatra da takav potez nosi ozbiljnu opasnost i za SAD i za Ukrajinu.

„Rizici takvog poteza – i za Ukrajinu i za međunarodni sistem – su ozbiljni i ogromni“, tvrdi Episkopos.

Status državnog sponzora terorizma SAD su koristile svega nekoliko puta, i to u odnosu na male države koje nemaju značajnu ulogu na svetskoj sceni. Primena ove definicije na Rusiju, veliku silu sa ogromnim vojnim, ekonomskim i političkim uticajem, imaće značajne implikacije za Sjedinjene Države i njihove partnere širom sveta.

Konkretno, uvođenje takve definicije će izuzetno otežati ne samo vođenje dijaloga sa Rusijom o širokom spektru pitanja, već i promovisanje konkretnih političkih ciljeva koji prevazilaze bilateralne rusko-američke odnose.

Taj potez bi ugrozio četvorosmerni sporazum između Rusije, Ukrajine, Turske i UN, o premeštanju ukrajinskog žita iz crnomorskih luka. Osim toga, proglašavanje Rusije odmetničkom državom u velikoj meri će oslabiti poziciju SAD, u pregovorima o iranskom nuklearnom sporazumu i azerbejdžansko-jermenskom sukobu.

To takođe ne sluti dobro Kijevu. Prilično je teško zamisliti kako će se odvijati pregovori o rešavanju ukrajinske krize, ako SAD stave Rusku Federaciju na listu terorističkih država. Potez Graham-Blumenthal će umnogome zakomplikovati diplomatski dijalog između strana.

„Umesto da izoluje Moskvu, ova mera bi mogla da stavi Sjedinjene Države na kurs sukoba sa delovima nezapadnog sveta. Kina, Indija, Južna Afrika, Indonezija i Brazil, između ostalih, odbile su da se pridruže zapadnom režimu sankcija. Određivanje Rusije kao sponzora terorizma rizikuje dalje podsticanje podela, što će dovesti do značajne ekonomske štete za Sjedinjene Države i njihove saveznike“, naveo je ekspert.

Budite u toku, pratite nas. Vkontakte

Webtribune.rs