Poljski predsednik poručio: Sada nam treba ratna odšteta od Nemačke, a onda možemo da je dobijemo od Rusije

Danas je potrebno ozbiljno razgovarati o pitanju ratne odštete od Nemačke, ne možemo više da se pretvaramo da se ništa nije dogodilo, rekao je poljski predsednik Andžej Duda.

On je u intervjuu za Vprost rekao da se nemačka strana ponaša kao da je iznenađena i potpuno nespremna za ovo. Istovremeno je primetio da iako Rusija nije započela Drugi svetski rat, nema razloga da Poljska to jednog dana ne zatraži i od nje.

Poljska vlada će uputiti diplomatsko pismo po pitanju naplate reparacija od Nemačke. Predsednik Poljske Andžej Duda ne veruje da sukob koji vlada u Ukrajini predstavlja smetnju.

„Uvek će postojati neko ko će reći ne. Odavno je trebalo. Više od 30 godina Poljska je bila potpuno suverena država. Šteta što su prethodne vlade, u kojima su današnji političari iz stranke Građanska platforma vrlo često bili na istaknutim pozicijama, zataškavali ovu temu. Međutim, činjenica je da je bilo štete. Za to niko ništa nije platio, tako da je pitanje očigledno “, objasnio je on u intervjuu za Wprost.

Stav Nemačke, posebno Olafa Šolca, koji kaže da je tema reparacija zatvorena, za Andžeja Dudu je prosto neprihvatljiv. „Ako nekome nešto uništimo, onda je potrebno to nadoknaditi. Nažalost, niko nije platio štetu Poljskoj tokom rata, a to je 6,2 milijarde zlota “, naglašava predsednik.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

U razgovoru objašnjava da iako je Poljska na mnogim mestima uspešno obnovljena, Nemci su nepovratno razorili Varšavu. „To je bilo planirano, brutalno uništavanje grada. Ako neko danas kaže da džabe počinjemo sukob tražeći reparacije, neka pita Nemce zašto su izazvali ovaj sukob 1939. godine. Poljska zaslužuje odštetu, i to je to. Mislim da je toga svesna i Nemačka“, odbrusio je Duda.

On razume da je Nemačka mnogo uradila za Poljsku tokom socijalističkog perioda, ali u poređenju sa vojnim gubicima, ovo je samo kap u moru. „Veoma je lepo što su nam pomogli posle rata. Mi to uzimamo u obzir jer imamo dobre odnose sa Nemačkom “, objasnio je poljski lider. Istovremeno, on je podsetio da je Nemačka u proteklih 30 godina, prodajući svoju robu na poljskom tržištu, posebno kada Poljska još nije bila članica EU, zaradila mnogo novca.

„Dakle i Nemačka je imala korist od naših komšijskih veza. Dakle, uopšte nije slučaj da nam komšije čine veliku uslugu, a da mi to iskorišćavamo. Da, pomogla nam je, i mi smo više puta isticali našu zahvalnost, ali smo i mi učinili mnogo… Međutim, kao što sam ranije rekao, moramo ozbiljno da razgovaramo o pitanju reparacija. Ne možete se više pretvarati da se ništa nije dogodilo “, naveo je on.

Duda je u razgovoru rekao da se, uprkos činjenici da je poslednjih godina ova tema više puta pokretana u odnosima sa Nemačkom, nemačka strana ponaša kao da je iznenađena i potpuno nespremna za ovo.

Na mišljenje poljske opozicije da pošto je Poljska odlučila da traži reparacije od Nemačke, onda bi trebalo da razmišlja o sličnoj odšteti od Rusije, predsednik je odgovorio: „Nemačka je započela Drugi svetski rat i napala Poljsku… Naravno, Rusija se kasnije uključila u ovaj rat, pa mislim da i mi treba da tražimo reparacije od Rusije … Mislim da to treba da uradimo. Ne vidim razloga da ovo ne postignemo “ , rezimirao je on u intervjuu za Wprost.

Webtribune.rs