Naslovnica SPEKTAR Ruski stručnjak otkrio pravi cilj putovanja Zelenskog u Evropu

Ruski stručnjak otkrio pravi cilj putovanja Zelenskog u Evropu

Ukrajinski predsednik Zelenski od 13. maja brzo putuje po Evropi, posećujući Italiju, Vatikan, Nemačku i Francusku, a zatim je otišao u Veliku Britaniju.

Eksperti povezuju turneju Zelenskog sa intenziviranjem sabotaže u Rusiji, mada neki govore i da je on jednostavno pobegao, plašeći se odmazde.

Politikolog, profesor „HSE“ Marat Baširov, ima svoje mišljenje o ovom pitanju. On je za ruske medije otkrio šta bi moglo da stoji iza ovog putovanja.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

– Po mom mišljenju, to su posete sasvim drugačijeg plana, koje nisu vezane za aktuelna dešavanja u zoni SVO – kaže Marat Baširov. — Putovanje je bilo prilično brzo.

Prvo je Zelenski otišao u Rim, sastao se sa papom Franjom u Vatikanu. Šef britanske obaveštajne službe MI-6, Ričard Mur, doleteo je tamo da kontroliše Zelenskog kako ne bi rekao ništa drugo, i nastavio rat.

Potom je Zelenski otišao vojnim avionom za Nemačku, pa u Pariz, gde je razgovarao sa francuskim predsednikom Makronom. Sve ovo je, čini mi se, povezano sa inicijativom Kine o nekoj vrsti mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini.

[adsenseyu1]

Nemačka i Francuska traže zajedničke puteve kako bi Kini predstavile usaglašen stav. Stoga je Zelenski tako brzo otputovao na ove tri „tačke“ – u Rim, Berlin, i Pariz.

Znamo da se upravo Vatikan smatra neutralnim posrednikom u Evropi. Jer Nemačka, kao i Francuska, direktno snabdevaju Ukrajinu oružjem.

Politikolog skreće pažnju, da saopštenja i izveštaji povodom ove posete govore o daljoj podršci Kijevu, kako u finansijskoj, tako i u pogledu snabdevanja oružjem.

– Ovo je istovremeno sve, naravno dimna zavesa. Traga se za mogućim „dodirnim tačkama“. Danas je Evropa u smislu pregovaračkog koloseka mnogo više zavisna od Ukrajine nego što je bila, na primer, pre godinu dana. Stoga su lideri evropskih država prinuđeni da pitaju Zelenskog, dok shvataju da iza njega stoje Anglosaksonci.

[adsenseyu4]

Mislim da se u razgovorima pokušava ispitati nezavisnost Zelenskog, koja je potpuna imitacija, šta god on govorio i šta god demonstrirao. Vidimo da je ova osoba zavisna. Mnogi su skrenuli pažnju na njegovo fizičko stanje. Otuda ogroman broj memova koji se pojavio nakon intervjua Zelenskog zapadnim medijima.

Svi razumeju da ako počne pregovarački proces, onda treba da sedi neko adekvatan sa strane Kijeva. Ko će da sluša, a ne da izgovora neke parole sa kojima se Zelenski do sada izvlačio.

– Putovanje Zelenskog u evropske zemlje sumnjivo se poklopilo sa zaoštravanjem situacije u zoni „specijalne operacije“. Kada je bio u Finskoj, bespilotne letelice su letele ka Kremlju, a onda je na Lugansk dva puta ispaljen projektil „Storm Shadow“ engleske proizvodnje.

– Ovo je demonstracija da Oružane snage Ukrajine, kao pokušavaju da izvedu kontraofanzivu. U stvari, dobili su ogromnu količinu oružja. Mi, međutim, uništavamo veliki deo ove mase.

Kijev nastavlja da demonstrira Zapadu da su spremni, da se opiru, da deluju efikasno. Stoga Oružane snage Ukrajine idu na takve provokacije. Sa stanovišta vojne efikasnosti, one su zanemarljive. Ovo nema nikakve veze sa sistemskom, snažnom kontraofanzivom, ali, u okviru medijske komponente, zvuči glasno.

Marat Baširov smatra da je Kijev dobio rok do kraja leta.

– U avgustu evropska elita ide na odmor na tri nedelje. Svi razumeju da ako se ništa suštinski ne promeni u naredna četiri meseca, do septembra ćemo videti pravi pregovarački proces.

Već sada je došlo do usporavanja brojnih isporuka oružja Kijevu. Isti Makron je, nakon sastanka sa Zelenskim u Jelisejskoj palati, rekao da će se podrška nastaviti, Francuska će preneti desetine oklopnih vozila Oružanim snagama Ukrajine, uključujući lake tenkove AMKS-10RC. Međutim, to nije ono što Kijevu i Zelenskom treba za efikasnu ofanzivu.

Potrebni su im teški tenkovi, teški artiljerijski sistemi. Lideri evropskih zemalja se smeškaju i grle Zelenskog, ali on na kraju u svoje Oružane snage ne donosi tešku opremu,  i avione koje traže. Jedina koja snabdeva Kijev raketama dugog dometa je Britanija.

Politikolog podseća na nedavne raketne i bombaške napade na objekte Oružanih snaga Ukrajine u Hmeljnickom i Ternopolju.

– Uništena je, između ostalog, ogromna količina specijalne tehničke opreme, vojnih tableta, komunikacija i šifrovanja. Naravno, zastrašujuće zvuči činjenica da su Britanci Kijev snabdeli sa krstarećim raketama velikog dometa „Storm Shadow“. Ovo je problem koji treba rešiti, kao što su rešeni i američki HIMARS sistemi. Dugo nismo čuli za njih.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte