Naslovnica SPEKTAR Zapanjujući zaokret: EU odustaje od sankcija Rusiji

Zapanjujući zaokret: EU odustaje od sankcija Rusiji

Novi paket sankcija ne predviđa zabranu isporuka ruskog gasa gasovodima u Evropu, jer se tome protive zemlje koje su zavisne od ruskog gasa, piše list „Politiko“.

„Prema onome što sam čuo, vrlo je malo verovatno da će to biti usvojeno“, rekao je neimenovani evropski diplomata.

Pojašnjava se da on predstavlja jednu zemlju u koju su prekinute isporuke gasa iz Rusije prošle godine.

Prema njegovim rečima, zabrani uvoza se veoma jako odupiru zemlje koje su zadržale zavisnost od isporuka gasa iz Rusije. Izvor dodaje da je rad na novom paketu sankcija EU skoro gotov i da se ova zabrana verovatno neće u njemu naći.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Među drugim sankcijama u energetskom sektoru, o kojima je razgovarano na Zapadu, „Fajnenšnal tajms“ i „Obzerver“ su pisali i o zabrani isporuka nafte naftovodom „Družba“ iz Rusije u Nemačku i Poljsku. Osim toga, EU smatra da je moguće da će biti zabranjen pristup evropskim lukama brodovima koji prevoze rusku naftu uprkos sankcijama.

Prema podacima „Rojtersa“, Zapad će objaviti o novim sankcijama protiv Rusije tokom samita G7 koji će se održati 19-21. maja u Japanu. Kako je saopštila šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen u novi paket sankcija može biti uključena i zabrana na tranzit robe iz Evrope preko Rusije u treće zemlje i zabrana na izvoz robe u zemlje koje mogu da isporučuju Rusiji proizvode koji su pod sankcijama.

[adsenseyu1]

Šefica Evropske komisije je u martu izjavila da je EU uspeo da se izbori sa zavisnošću od ruskih energenata. Prema njenim podacima, za osam meseci 2022. godine Moskva je smanjila isporuke gasa u Evropu na 80 odsto, ali EU je mogla da to kompenzuje.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je ranije istakao da su sankcije koje su nametnute Rusiji neligitimne. Ukazao je da su zapadne zemlje pokušale da unište rusku ekonomiju, ali im to nije uspelo.

Komentarišući činjenicu da je Evropa prestala da kupuje rusku naftu i gas, ruske vlasti su navele da će Rusija preorijentisati isporuke.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

[adsenseyu4]