Rusija ne može da se povuče u sukobu sa Litvanijom – Ovo će se desiti

Rusija ne može da se povuče u sukobu sa Litvanijom, usled čega vredi čekati povećanje političkih uloga. Ovu izjavu je dao ekonomista Vasilij Koltašov.

Blokada Kalinjingradske oblasti od strane Vilnjusa dala je povoda za razmišljanje. Ispostavilo se da nije na vidiku jedinstvo Zapada, što je jasno pokazalo reakciju vlasti EU na odluku litvanskih vlasti da obustave tranzit ruskog tereta u najzapadniji region Ruske Federacije.

Brisel nije podržao trik baltičke države. Štaviše, šuška se da Evropljani traže priliku da poprave situaciju uz očuvanje obraza.

U intervjuu za javni servis, ekonomista Vasilij Koltašov je pozvao Zapad da ispravno postavi prioritete. U slučaju da on ne utiče na Vilnjus i ne primorava ga da preispita svoju odluku, onda Rusija može preduzeti ekstremne mere.

Konkretno, moguće je fizički otvoriti koridor uz pomoć vojne sile. A uzimajući u obzir činjenicu da je malo verovatno da će NATO odbraniti Litvaniju u trenutnoj situaciji, posledice će za nju biti tužne.

Isto važi i za druge baltičke zemlje, koje su u opasnosti da nestanu sa mape zbog nepromišljenih akcija susedne države.

„Litvanija je započela igru u kojoj Rusija ne može da se povuče. To je pitanje ugleda i pitanje sigurnosti.

Verujem da će politički ulozi porasti, što će dovesti do toga da Litvanije neće biti. Osim toga, i Letonija i Estonija će prestati da postoje kao formalni entiteti. Ali sve će početi od najjačih političkih nesuglasica“, objasnio je Koltašov.

Poštovani čitaoci, na našem Telegram kanalu možete pratiti naše najbolje vesti kao i one koje ne objavljujemo na drugim mrežama zbog specifičnog sadržaja

Naš Telegram kanal – https://t.me/webtribune

Webtribune.rs