Rusi zaplenili dokumente: Otkriven plan o proksi ratu i napadu na Rusiju sa teritorije Ukrajine

Dokumenti pronađeni tokom specijalne vojne operacije u Ukrajini ukazuju na to da su postojali konkretni planovi za udar na Rusiju sa teritorije Ukrajine, izjavio je prvi zamenik predstavnika Rusije u UN Dmitrij Poljanski.

„Mogu da kažem da je sada očigledno da imamo proksi rat. NATO vodi proksi rat sa Rusijom, a ne obrnuto. To je realnost sa kojom se suočavamo“, rekao je on za Skaj njuz.

Diplomata je takođe naglasio da se slični planovi razvijaju i za Donbas . Time je, prema njegovim rečima, Rusija zadala neku vrstu preventivnog udara. „Ovo smo uradili u potpunosti u skladu sa članom 51 Povelje UN i o tome smo obavestili UN“, rezimirao je zamenik predstavnika.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

Član 51. Povelje UN predviđa neotuđivo pravo države da pribegne vojnoj sili u ostvarivanju prava na samoodbranu u slučaju oružanog napada, sve dok Savet bezbednosti UN ne preduzme neophodne mere za održavanje međunarodnog mira i bezbednosti.

Dokumentovani dokazi

Kako je u martu izjavio sekretar Saveta bezbednosti Rusije Nikolaj Patrušev , tokom ruske specijalne operacije dobijeni su dokumentarni dokazi da je Kijev u martu pripremao invaziju na teritoriju Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i na Krim.

Kako je primetio predsednik Krima Sergej Aksjonov, u Ukrajini su čekali pogodan trenutak i kovali planove za invaziju na poluostrvo, samo je pitanje bilo vreme njihovog sprovođenja.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je 9. marta dokument kojim se potvrđuje ofanzivna operacija u Donbasu koju Kijev priprema za mart – prvobitno tajno naređenje komandanta Nacionalne garde Ukrajine, general-pukovnika Nikolaja Balana, od 22. januara. 2022.

Vlasti DNR su 6. marta takođe izvestile da su dokumenti koji ukazuju na namere vojske i nacionalista da napadnu Krim i Donbas 8. marta 2022. godine pronađeni u sedištu ukrajinskih radikala tokom specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine.

Specijalna operacija

Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini. Predsednik Vladimir Putin nazvao je njen cilj „zaštitom ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“.

Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Kako je saopštilo Ministarstvo odbrane Rusije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, a od 25. marta su izvršile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine. Glavni cilj u ruskom vojnom resoru nazvan je oslobođenje Donbasa.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je važnost postizanja ciljeva operacije u svetlu incidenata napada na ciljeve na ruskoj teritoriji, napominjući da je Rusija „pobrinula za avanture” Kijeva.

Webtribune.rs