“THE SUN“: Zbog podrške Ukrajini, Rusija zapretila da će zbrisati Britaniju sa lica zemlje uz pomoć nuklearne rakete „Sarmat“

Poznati ruski TV voditelj zapretio je da će Rusija upotrebiti nuklearni raketni sistem „Sarmat“ da zbriše Britaniju sa lica Zemlje zbog podrške Ukrajini, piše The Sun.

Apokaliptična raketa RS-28 Sarmat je sposobna da postigne brzinu od preko 17.700 kilometara na sat i da nosi 15 bojevih glava.

Sa samo jednim pogotkom, ova raketa može u potpunosti da opustoši područje veličine Ujedinjenog Kraljevstva.

Naše vesti bez cenzure samo na mreži VKontakteOVDE 

U jezivom upozorenju, pro-putinov TV voditelj Vladimir Solovjev zapretio je da će Britaniju izbrisati sa lica zemlje ovim jezivim oružjem.

Kako se ispostavilo, jedan Sarmat je dovoljan za jednu Veliku Britaniju“, rekao je Solovjev.

Voditelj koji deluje kao Putinov glasnogovornik na jednom od TV kanala pod kontrolom Kremlja rekao je da je Velika Britanija bila „nešto prilično nepristojna“ u vezi sa britanskom pomoći Ukrajini.

Rusija je već zapretila da će udariti na vojna postrojenja u Ujedinjenom Kraljevstvu u vezi sa činjenicom da šalje oružje Ukrajini.

Pratite naše odabrane najbolje vesti bez cenzure na našem “Telegram” kanalu na Android telefonima preko instalacije na Play Prodavnici ili desktop računarima OVDE

Zapadne zemlje šalju humanitarnu pomoć, oružje i vojnu opremu u Ukrajinu, ali su do sada odbijale da tamo pošalju svoje vojnike ili da stvore zonu zabrane letova.

Britanija snabdeva Ukrajinu protivtenkovskim oružjem i protivvazdušnim raketnim sistemima i planira da tamo pošalje oklopne transportere Stormer da pomognu Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je da bi Moskva mogla da dozvoli udare na zemlje članice NATO. Ministarstvo je optužilo alijansu za „dolivanje ulja na vatru“ i upumpavanje oružja u Ukrajinu.

U intervjuu Solovjevu, šef ruske svemirske agencije Roskosmos Dmitrij Rogozin, koji je i blizak Putinov saradnik, rekao je da će „ukupno Rusija imati 46 strateških borbenih sistema Sarmat“.

„Sve ide po planu“, dodao je Rogozin.

Putin je nazvao razvoj ovog novog raketnog sistema – koji je uspešno testiran u aprilu – „velikim, značajnim događajem“ za rusku odbrambenu industriju.

On se pohvalio da će rakete Sarmat „razmišljati o onima koji u žaru pomahnitale, agresivne retorike pokušavaju da ugroze našu zemlju“.

„Novi kompleks je sposoban da savlada sva savremena sredstva protivraketne odbrane“, nastavio je Putin.

„Nema analoga u svetu i neće ih biti još dugo.

Veruje se da ova interkontinentalna balistička raketa ima najveći domet među postojećim raketama.

U aprilu je Rusija uspešno izvela probno lansiranje Sarmata. Video snimci ovih testova pokazuju kako ova džinovska raketa izbija iz podzemnog rudnika, obavijena oblacima plamena.

Preletela je skoro celu Rusiju – to je 5800 kilometara – za samo 15 minuta, što je izazvalo zadovoljan osmeh na Putinovom licu.

Zatim je, prema izvorima u ruskom Ministarstvu odbrane, raketa stigla u datu oblast na poligon Kura na poluostrvu Kamčatka.

Bojeve glave rakete Sarmat su sposobne da se odvoje od glavnog tela od 100 tona i zatim nadzvučnom brzinom lete ka svojim ciljevima.

Ove bojeve glave su 1.000 puta moćnije od bombi koje su Sjedinjene Države bacile na japansku Hirošimu i Nagasaki tokom Drugog svetskog rata.

U međuvremenu, ruski ministar spoljnih poslova je nedavno upozorio da već postoji „stvarna“ opasnost od nuklearnog svetskog rata i da su britansko i NATO oružje već „legitimne mete“ u Ukrajini.

Sergej Lavrov je rekao da je rizik od pokretanja trećeg svetskog rata sada prilično značajan, dodajući da Zapad zapravo vodi posrednički rat protiv Moskve uz pomoć Kijeva.

Lavrov je optužio snage NATO-a da „dolivaju ulje na vatru“ i „pumpaju Ukrajinu oružjem“.

U intervjuu ruskim novinskim agencijama, Lavrov je rekao: „Ovo je naša principijelna pozicija, mi polazimo od nje“.

„Sada su rizici veoma, veoma značajni.

„Zaista ne bih voleo da se ovi rizici veštački naduvaju, a mnogo je onih koji ih žele. Opasnost je ozbiljna, realna je, ne može se potceniti.

Lavrov je optužio Zapad da namerno pokušava da iscrpi rusku vojsku i liši je sposobnosti da vodi rat. Taj potez ministar je nazvao „iluzijom“.

Webtribune.rs