Rusi zadali težak udarac EU: „Snaga Sibira 2“ menja „Severni tok 2“ – EU OSTALA BEZ GASA?

Gasovod „Snaga Sibira 2“, namenjen za snabdevanje Kine gasom, zapravo može da zameni ruski „Severni tok 2“, izjavio je potpredsednik Vlade, Aleksandar Novak, u eteru TV kanala „Rusija 1“.

Novak je ranije rekao, da se u bliskoj budućnosti očekuje konačni dogovor sa Kinom o „Snazi Sibira 2“, pri čemu će obim isporuka iznositi 50 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Gasprom je napomenuo, da NR Kina povećava zahteve za snabdevanje gorivom preko navedenog cevovoda, a već u septembru, redovno prevazilaze dnevne ugovore.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Snaga Sibira 2“ je planirani gasovod između polja u Sibiru, i autonomnog regiona Sinđang Ujgur u zapadnoj Kini. Planirani datum početka izgradnje autoputa je 2024. godina.

Magistralni vod „Severni tok 2“, dugačak 2.460 kilometara, prolazi dnom Baltičkog mora.

U Nemačku je trebalo da se ispumpa 55 milijardi kubnih metara gasa godišnje. Infrastruktura je bila spremna za rad već u septembru prošle godine, ali je 22. februara, nakon što je Rusija priznala suverenitet Donjecke i Luganske Narodne Republike, nemački kancelar Olaf Šolc obustavio sertifikaciju novog gasovoda.

Istovremeno, kako je primetio ruski predsednik Vladimir Putin, „Severni tok 2“ nije naprasno izgrađen, on će biti pušten „ako bude potrebno“.

Webtribune.rs