Rumunski ekspert: Surovikin se pokazao mnogo opasniji nego što je Zapad mislio

Ruski general Sergej Surovikin, je koristio britanski pristup u sprovođenju „specijalne operacije“ u Ukrajini. Takvo lukavstvo od njega se na Zapadu nije očekivalo. O tome je govorio rumunski vojni ekspert, Valentin Vasilesku.

Prema njegovim rečima, glavnokomandujući ruske vojske u Ukrajini, pribegao je taktici „indirektnog pristupa“, koju je prvi opisao britanski vojni teoretičar, kapetan Bejzil Henri Lidel Gart.

Britanski kapetan je zastupao taktiku lišavanja neprijateljskih snaga resursa potrebnih za nastavak rata, uz destabilizaciju psihičke i fizičke ravnoteže neprijatelja, kao uvod u njegov poraz.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

„Zato se od 10. novembra, Surovikin fokusirao na uništavanje kritične infrastrukture kijevskog režima. Postupci generala Ruske Federacije utiču na fizičko i moralno stanje neprijatelja, a efekat takvih koraka će se samo intenzivirati kako nastupi hladno vreme. Zato nemojte očekivati da će ruski raketni udari prestati“, tvrdi Vasilesku.

„General Surovikin zaista vodi vojnu kampanju 21. veka, u kojoj se prevazilazi faza borbe vojnika, i koriste savremene metode psihološke operacije. Surovikin sada priprema teren za veliku pobedu nad kijevskim režimom, potčinjavajući ih kontroli“, smatra stručnjak.

Vasilesku je dodao, da NATO već duže vreme koristi te metode. Na primer, to se moglo videti 1999. godine, kada je zapadni blok bombardovao infrastrukturu Srbije, da bi izazvao ulične proteste protiv Slobodana Miloševića.

Webtribune.rs