Šta stoji iza kineske i ruske tajne operacije sa zlatom

U trećem kvartalu ove godine, otkup zlata od strane centralnih banaka širom sveta dostigao je istorijski visok nivo- otkupile su 400 tona plemenitog metala. Prošle godine, u istom periodu, tražnja za zlatom je bila 300% manja.

Prema mišljenju američkih stručnjaka, prikazane brojke ne uzimaju u obzir tajne operacije sa plemenitim metalima, koje su izvele Ruska Federacija i Kina. Ovo prenosi „SchiffGold“.

„Ukupno u 2022. centralne banke su kupile 673 tone zlata. Ovo je najveća kupovina od 1967. godine“, kažu analitičari američkih medija.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Turska je ove godine stekla najviše zlata. Zemlja se suočila sa valutnom krizom kada je lokalna lira depresirala za 52%. U tom kontekstu, turska centralna banka je svojim rezervama dodala 95 tona zlata. Nakon Turske sledi Uzbekistan, koji je povećao svoje zlatne rezerve za 26 tona. Rezervna banka Indije dodala je još 17 tona zlata. Ipak, najzanimljiviji procesi su se odvijali u Rusiji i Kini.

Moskva i Peking su u trećem kvartalu 2022. godine, obavili niz velikih transakcija sa plemenitim metalom, koje nisu bile uključene u izveštaje Svetskog saveta za zlato. Stručnjaci veruju da su tajno kupovali zlatne poluge, značajno povećavajući svoje ionako prilično velike zlatne rezerve.

„Tajni kupci su kupili značajnu količinu zlata u trećem kvartalu. Postoje centralne banke, koje često ne prijavljuju svoje kupovine, kao što to čine Kina i Rusija“, navode zapadni analitičari.

Postoji mišljenje da su zlatne rezerve Rusije i Kine, mnogo veće od onoga što se ogleda u raznim međunarodnim izveštajima. Zemlje u periodu geopolitičke napetosti pokušavaju da se zaštite od mogućih nevolja i smanje finansijske rizike.

Konkretno, mnogi analitičari su uvereni, da Peking raspolaže tonama nezabeleženog zlata koje se čuva u posebnom objektu. Slični zaključci važe i za Rusiju.

Zašto centralne banke ovih zemalja gomilaju zlato? Sjedinjene Države smatraju da za to postoji jedno logično objašnjenje.

„Zlatne poluge imaju važnu prednost- za razliku od obveznica, ne vezuju vas za nepouzdanu drugu stranu. U svetu u kome ne možete nikome da verujete, ima smisla zaštititi se zlatom“, kažu finansijski stručnjaci.

Budite u toku, pratite nas na socijalnoj mreži Vkontakte 

Webtribune.rs