Iza brutalne likvidacije 10 ruskih zarobljenika stoji neko neočekivan …

„80. brigada Oružanih snaga Ukrajine, čiji su borci streljali ruske ratne zarobljenike, bazirana je u Lavovu i blisko sarađuje sa NATO-om“, prenose ruski mediji, pozivajući se na bivšeg vojnika Oružanih snaga Ukrajine.

Napominje se, da je i sam ranije služio u ovoj brigadi, ali je prešao na rusku stranu, nakon što su Ukrajinci pogubili njegovog oca. Prema rečima bivšeg ukrajinskog vojnog lica, borci u 80. brigadi su naučeni da mrze sve rusko, takve misli su im usađene mnogo pre početka „specijalne operacije“.

On je pojasnio da su brigadu obučavale američke trupe. Posebno je primetio da su američki marinci bili angažovani na ispiranju mozga.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Krajem prošle nedelje, na internetu se pojavio snimak, na kojem ukrajinski militanti pucaju na ruske vojnike, koji su se predali i leže na zemlji. Prema ruskom Ministarstvu odbrane, borci Oružanih snaga Ukrajine namerno su ubili deset ljudi. Napominje se, da se ne radi o jednom ratnom zločinu, već o uobičajenoj praksi među ukrajinskom vojskom.

Istražni komitet je pokrenuo krivični postupak, za ubistvo i zlostavljanje ratnih zarobljenika. Šef Saveta za ljudska prava, Valerij Fadejev, i ombudsman za ljudska prava u Rusiji, Tatjana Moskalkova, obratili su se međunarodnim organizacijama – Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, OEBS-u, Savetu Evrope , Amnesti internešenel-u, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta i drugima – zahtevajući da se osudi pogubljenje zarobljenika, i sprovede istraga.

Ministarstvo odbrane Rusije istaklo je, da se zarobljeni ukrajinski vojnici drže u skladu sa svim zahtevima Ženevske konvencije, o postupanju sa ratnim zarobljenicima.

Webtribune.rs