Naslovnica SPEKTAR The American Conservative : Kijev će izgubiti podršku Zapada ako se odluči...

The American Conservative : Kijev će izgubiti podršku Zapada ako se odluči na pregovore sa Ruskom Federacijom

Ukrajina može izgubiti podršku zapadnih zemalja samo ako sama počne da traži diplomatsko rešenje sukoba. Ovo mišljenje je u članku objavljenom u utorak u časopisu The American Conservative izneo analitičar publikacije Bredli Devlin.

Do odgovarajućeg zaključka došao je nakon pada ukrajinske rakete u Poljskoj. Novinar je primetio da je cela situacija sa „pokušajem Zapada da prikrije Ukrajinu postala snažan signal“ za Kijev.

„Ne postoji ništa što predsednik Volodimir Zelenski i Ukrajina mogu da kažu ili urade da bi Zapad preispitao svoju podršku, osim namere da sami traže diplomatsko rešenje sukoba“, rekao je Devlin.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Prema njegovim rečima, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg se „potrudio da opravda” Ukrajinu u svetlu pada njene rakete u Poljskoj.

Osim toga, analitičar smatra da zemlje alijanse, uključujući Poljsku, „nisu pokazivale znake želje da preispitaju svoju naizgled neograničenu podršku” Ukrajini nakon incidenta. Devlin je zaključio da bi nakon ovoga Zelenski mogao da nastavi da traži oružje i novac od Zapada.

15. novembra u selu Przevodov (Ljublinsko vojvodstvo), koje se nalazi u istočnoj Poljskoj na granici sa Ukrajinom, pala je raketa, pri čemu su dve osobe poginule.

Poljski predsednik Andžej Duda rekao je da je, prema navodima republičkih vlasti, raketa pripadala ukrajinskim PVO snagama.

U Varšavi se incident smatra nesrećnim slučajem. Američki Stejt department saopštio je da je američka administracija potpuno uverena u tačnost zaključaka poljskih vlasti. Kako je saopštilo rusko Ministarstvo odbrane, raketa je ispaljena iz PVO sistema S-300 Ukrajine.

Ruski analitičari imaju suprotne stavove i tvrde da je raketa ispaljena namerno na Poljsku pošto je njen put išao u suprotnom pravcu od fronta ruskih trupa i još 100 kilometara daleko.

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte 

Webtribune.rs