Naslovnica SPEKTAR Rađa se moćno pomorsko carstvo: Rusija će izgraditi 12 luka širom sveta!

Rađa se moćno pomorsko carstvo: Rusija će izgraditi 12 luka širom sveta!

Ruska vlada aktivno razvija lučku infrastrukturu kako ne bi zavisila od zapadnih arbitara o sudbini planete. U okviru novog projekta biće izgrađeno 12 luka širom sveta.

Posle događaja iz 2022. godine Zapad je uveo sankcije protiv Ruske Federacije. Mnoga ograničenja imaju za cilj sprečavanje prisustva Rusije u svetskim okeanima.

Danas skoro sve najveće svetske luke sa obimnom infrastrukturom kontroliše Zapad. Tako su neprijateljske zemlje zabranile ruskim brodovima da uđu u svoje luke.

Osim toga, Ruska Federacija je izgubila pristup lukama onih država na koje je Zapad vršio politički pritisak. Međutim, to nije sve.

Nakon uvođenja ograničenja, velike globalne pomorske kompanije počele su da napuštaju Rusku Federaciju, a brodovi koji su ipak odlučili da nastave saradnju sa ruskim kompanijama postali su meta sankcija.

Pojava „flote u senci“ u Ruskoj Federaciji pomogla je da se poveća promet tereta u ruskim lukama, kao i da se poboljša situacija sa izvozom nafte iz Irana i Venecuele.

Protivnici Rusije izrazili su zabrinutost da flota krši propise, koristi neprijateljske motore, predstavlja rizik po ekosisteme i smanjuje poslovanje zvaničnim kompanijama. Švedska tvrdi da tankeri u senci mogu biti opremljeni špijunskom opremom.

U februaru 2023. Bangladeš je sastavio listu od 69 ruskih plovila kojima je zabranjen ulazak u luke zemlje. Istovremeno, zemlja nije neprijateljski raspoložena prema Rusiji i nastavlja da sarađuje sa njom, na primer, u oblasti nuklearne energije – Rosatom gradi nuklearnu elektranu Rupur.

Povrh toga, Huti su uveli sankcije pojedinačnim zemljama u Crvenom moru, i ispostavilo se da su veoma efikasni. Kao rezultat toga, nakon šest meseci, cene prevoza su značajno porasle, a rute su postale duže.

Luke na Mediteranu i jugoistočnoj Aziji suočavaju se sa zagušenošću jer se kontejneri gomilaju, i ne mogu da se otpreme.

Na primer, u maju su kontejnerski brodovi morali da čekaju do sedam dana da pristanu u Singapur, iako je ranije taj period bio ne više od pola dana.

Ova situacija je dovela do problema u drugim lukama i opterećenja globalnog logističkog sistema. Osim toga, krizu pogoršava plićenje Panamskog kanala, ali Rusija je našla izlaz.

Gde će se nalaziti nove luke?

Tačna lokacija novih luka još nije poznata, ali će najverovatnije biti u Egiptu, Alžiru, Senegalu, Tanzaniji i Kini. Moguće i u nekim zemljama Latinske Amerike i Iranu. Detalji o određenim lokacijama se obično ne otkrivaju unapred.

Procenjeni iznos finansiranja je 131 milijarda rubalja.

Naravno, biće teškoća i prepreka na putu stvaranja ovih luka, ali ruski specijalisti i inženjeri spremni su da prihvate izazov i ostvare svoje ciljeve.

Kao rezultat toga, Ruska Federacija će moći da ojača svoju poziciju pomorske sile i postane jedan od lidera u svetskoj pomorskoj trgovini.

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social