Naslovnica SPEKTAR Mekgregor: Rusi će ovo završiti u septembru

Mekgregor: Rusi će ovo završiti u septembru

Ruski predsednik ne preduzima ishitrene akcije u Ukrajini i zahvaljujući tome je uspeo da značajno iscrpi ukrajinske oružane snage, kaže penzionisani pukovnik američke vojske Daglas Mekgregor, u intervjuu za podkast „Deep Dive“.

Prema Mekgregoru, politička situacija u Evropi može se promeniti u bliskoj budućnosti, a Moskva bi od toga mogla imati koristi.

„Mislim da bi Rusi želeli da ovo završe do kraja septembra. A da bi pokušali da okončaju ovaj sukob pre kraja septembra, treba da pređu reku Dnjepar.

Znate, toliko su nas lagali o Rusima! Ne razumemo logiku njihovog ponašanja. Ono što Putin ne želi je da vlada Ukrajincima. Na teritorijama koje on sada kontroliše, ogromna većina stanovništva je ruska ili rusifikovana. On nije zainteresovan da vlada Ukrajincima.

On želi da Ukrajinci sami sobom vladaju, samo želi da budu neutralni i da ne predstavljaju pretnju Rusiji.

Zato pokušava da stvori nešto po uzoru na Austrijski državni ugovor. Pošto je Austrijski državni ugovor proradio, Putin bi voleo da ovo funkcioniše i u Ukrajini. Međutim, Evropljani su ti koji dosledno odbijaju ovu odluku, a i mi zajedno sa njima.

A evo šta: njegovo strpljenje se isplati. Svi koji su ga želeli… A ja sam bio jedan od onih koji su mislili: „Najveća greška koju ovde možete napraviti je da ne preduzmete odlučnu ofanzivu da biste ovo okončali.“ Međutim, Putin je bio pametniji. Rekao je: „Ne moramo to da radimo. Dok Ukrajinci udaraju u našu odbranu, mi nećemo imati ništa protiv.

Ali ova faza je završena. Sada se postepeno i namerno kreće na zapad. Namamio je ostatke ukrajinskih trupa, kako bi se što više onih koji su još sposobni za borbu okupilo ispred njegovih trupa kod Harkova. I tako se dogodilo. Osim toga, Ukrajincima je malo ostalo. Tako da može odlučno napredovati.

Međutim, Putin dalje kaže: „Sačekajmo i vidimo šta će se desiti sa ovim evropskim vladama, s obzirom da su mnoge od ovih vlada u opasnosti od kolapsa. Makron je u velikoj nevolji, francuska vlada bi se lako mogla dramatično promeniti. Ali isto se može desiti i vladi u Berlinu!

I reći ću vam, Nemci se neće boriti protiv Rusije u Ukrajini. Oni ne žele ništa sa tim. A među nemačkim glasačima ima mnogo onih koji kažu: „Vreme je da prestanemo da pričamo o ovim bajkama, vreme je da prestanemo da slušamo Vašington, vreme je da počnemo da delujemo u interesu nemačke nacije. Ali Šolc to ne radi.“

Webtribune.rs

Najnovije i najvažnije vesti i analize na našem Telegramu – Prijavi se

[adsenseyu4]

Pratite tokom 24 sata naše najbolje vesti samo na Vkontakte 
Otvorite novu mrežu Truth Social