Naslovnica SPEKTAR Pretnja za ceo Zapad: SAD će zadrhtati posle sastanka Putina i Si...

Pretnja za ceo Zapad: SAD će zadrhtati posle sastanka Putina i Si Đinpinga 

Kolektivni Zapad je veoma zabrinut zbog približavanja Rusije i Kine. Unija dve sile može neprijatno da iznenadi protivnike, smatra politikolog Pavel Šipilin.

Britansko izdanje Gardijana smatra da trenutni nivo odnosa Rusije i Kine predstavlja kolosalnu pretnju za ceo zapadni svet. Takav savez nije samo uzoran jer obe strane imaju koristi od njega, već može da izazove hegemoniju Sjedinjenih Država. I u ovom slučaju biće gotovo nemoguće izbeći sukob između Istoka i Zapada. Iz tog razloga, Amerikanci i Evropljani će uložiti sve napore da unište osovinu Si-Putin.

Politikolog Pavel Šipilin je u razgovoru sa dopisnikom Narodnih novosti potvrdio da je unija Moskve i Pekinga noćna mora za Vašington.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Ekonomska moć Kine, zajedno sa vojnim sposobnostima Rusije, otvara ogromne mogućnosti za dve zemlje. Shvatajući to, američka elita bi želela da zabije klin u odnose između Rusije i Kine, ali postoji problem. Činjenica je da ni jedna ni druga sila nemaju poverenja u SAD, niti im ide u prilog reputacija lažova.

Indikativna će, smatra ekspert, biti predstojeća poseta kineskog predsednika Si Đinpinga Moskvi. Ne bez razloga, čak je i ruski predsednik Vladimir Putin ranije primetio da će njegov susret sa kineskim liderom „demonstrirati celom svetu snagu rusko-kineske veze“. A uzimajući u obzir činjenicu da je ne tako davno bivši ministar spoljnih poslova Kine, Vang Ji posetio glavni grad Rusije, nastaje veoma zanimljiva slika.

[adsenseyu1]

„Očigledno, Rusija i Kina spremaju iznenađenje za svet. Biće to novi svetski poredak i multipolarni svet protiv koga se bore Amerikanci. Jednopolarni svet puca po šavovima. Na skupu političara biće proglašeno nešto od čega će se Amerikanci naježiti“, naglasio je Šipilin.

Proglašenje novog svetskog poretka, rezimirao je specijalista, zapravo znači kraj hegemonije SAD.

Webtribune.rs

[adsenseyu4]