Naslovnica SPEKTAR Počinje odlučujuća faza rata: Ruski ekspert otkrio kada će se lovci „F16“...

Počinje odlučujuća faza rata: Ruski ekspert otkrio kada će se lovci „F16“ pojaviti u Ukrajini

Prema rečima ruskog vojnog eksperta Škurlatova, uprkos činjenici da Pentagon još nije zvanično dao zeleno svetlo za transfer borbenih aviona, u bliskoj budućnosti treba očekivati zvanične izjave.

U Sjedinjenim Državama, kao nigde drugde razumeju, da nijedna napadačka operacija ne može uspeti bez vazdušne podrške. Stručnjak je takođe objasnio, zašto transfer lovačkih aviona ne može biti izvršen bez odobrenja SAD-a.

Portparol Pentagona je u intervjuu za „Politico“ rekao, da odluka o snabdevanju ili nesnabdevanju Ukrajine borbenim avionima „F-16“ još nije doneta. Istovremeno, sagovornik publikacije je ponovio stav iznet još u januaru: „Mislim da nismo protiv toga“.

Pratite izbor naših najboljih vesti na Telegramu

Moguće je, da je Bela kuća ipak odlučila da ne ometa prebacivanje borbenih aviona u Ukrajinu od strane evropskih zemalja. Ovo pitanje, rekao je sagovornik lista, verovatno će biti pokrenuto na samitu NATO-a u Viljnusu, koji će biti održan sredinom jula.

Prema ruskom ekspertu Škurlatovu, Rusija mora biti moralno i vojno pripremljena za to, da će se u Ukrajini u bliskoj budućnosti pojaviti strani ratni avioni.

[adsenseyu1]

„Trenutno su to samo neslužbene informacije, nismo čuli nikakve zvanične izjave iz Pentagona. Međutim, ako tu vest spojimo sa činjenicom, da NATO smatra narednih pet meseci odlučujućim u konfliktu u Ukrajini, moramo biti svesni da će Zapad isporučiti avijaciju Oružanim snagama Ukrajine. Ne treba živeti u iluzijama…“

Štaviše, Amerikanci, kao niko drugi, shvataju da je svaka ofanzivna kopnena operacija bez bez vazdušne podrške, osuđena na neuspeh.

Amerikanci nikada nisu započeli nijedan rat na zemlji. Ako se sećate, mesec dana su bombardovali Irak. Tek nakon što su razbili skladišta, kasarne, PVO, elektronsko ratovanje, uništili vojno-industrijski potencijal, počeli su kopnenu operaciju. Amerikanci su svesni da je ofanziva u Ukrajini bez vazdušne podrške osuđena na neuspeh, i tu podršku će pružiti u roku od šest meseci.

[adsenseyu4]

Vojni ekspert je podsetio i da je izbor pao na lovce F-16, jer je reč o najmasovnijim avionima, koje skoro sve istočnoevropske države imaju u izobilju. Istovremeno, Škurlatov je napomenuo, da će SAD biti poslednje koje će isporučiti borbene avione Ukrajini. Najverovatnije će Poljska, Češka i druge zemlje koje aktivno pomažu ruskom neprijatelju dati avione „dobrovoljno“.

Istovremeno, američki saveznici ne mogu samostalno da raspolažu svojom vojnom opremom.

„Bez odobrenja Pentagona“, rekao je on, „nijedna zemlja ne može preneti borbene avione. Čak i ako Poljska, baltičke države ili Češka odluče da prebace F-16 Ukrajini, tu će imati malo koristi, jer svo održavanje, komponente – sve to ide preko čvorišta u SAD, preko proizvođača ove letelice.

SAD će biti oprezne u vezi sa transferom aviona. Činjenica je, da će svaki lovac koji padne u ruke ruskih stručnjaka – nije bitno da li je oboren, primoran da sleti ili zarobljen direktno sa aerodroma – biti pažljivo ispitan.

Amerikanci se toga jako plaše, jer su mnogi sistemi još uvek poverljivi. Istovremeno, uveren je ekspert, 10 ili čak 20 lovaca neće moći značajno da promene tok rata.

– Sami po sebi, borbene sisteme ne čine samo avioni F-16. Potrebno nam je najmanje oko 100 lovaca, nekoliko letećih radara koji će pratiti let ovih letelica, kontrolisati ih i usmeravati oružje na ciljeve. To su takozvani AVACS i slični avioni.

Takođe je potrebno do pet tankera za dopunu goriva u vazduhu. Ovo je prilično naporan i skup poduhvat. Ali ponavljam, s obzirom na to da Zapad narednih šest meseci ocenjuje kao prekretnicu u oružanom sukobu u Ukrajini, oni će podići ulog, i snabdeti Ukrajinu svim potrebnim naoružanjem i opremom.

Verujem, da će nakon informacija koje su se sada pojavile, u roku od nedelju ili dve, najviše mesec dana, uslediti zvanično odobrenje Pentagona za prenos aviona u Ukrajinu.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte