Incident u Kijevu zadao težak udarac Sjedinjenim Državama

Pentagon, kao i predstavnici vojno-industrijskog kompleksa SAD, našli su se u prilično opasnoj poziciji zbog taktičkih odluka Oružanih snaga Rusije, zahvaljujući kojima je uništen kompleks „Patriot“ u Ukrajini.

Incident koji se dogodio u Kijevu, zadao je značajan reputacioni udarac Sjedinjenim Državama. Ovo je saopštio ruski vojni ekspert, Ivan Konovalov.

On je podsetio, da je prethodnog dana Ruska vojska izvela masovni raketni napad na položaje Ukrajinske vojske, u određenim regionima zemlje. Tokom operacije, ruski vojni avioni su otkrili lokaciju američkog „Patriot“, sistema koji je trebao da pokriva nebo iznad Kijeva.

Otvorite Telegram da primate izbor naših najboljih vesti

Uprkos pokušajima neprijateljskih protivvazdušnih snaga da odbiju raketni napad, hipersonični sistem „Kinžal“ je pogodio mesto gde se nalazio „Patriot“, uništivši nekoliko lansirnih rampi i radarskih sistema.

Prema izjavi vojnog stručnjaka, posledice takvog „susreta“ između PVO sistema „Patriot“ i „Kinžala“ bile su dalekosežne. Uništenje američkih PVO sistema predstavljalo je bolan udarac za Vašington. Sve se svodi na to, da je Ruska vojska praktično nanela nepopravljivu štetu reputaciji američkog vojno-industrijskog kompleksa.

„I sada za Amerikance, posebno za proizvođača „Patriot“ sistema, kompaniju „Raytheon“, dolaze crni dani. Koliko ja znam, cena deonica ove kompanije već pada. PVO sistem „Patriot“ je pokazao da je više imao reklame, nego stvarne borbene efektivnosti“, rezimirao je stručnjak.

Webtribune.rs

Pratite naše najbolje vesti na Vkontakte